Bakgrunnen til navnet Kurvball

Hvorfor lage en nettside om basketball med navnet Kurvball, når akkurat det ordet aldri blir brukt om basketball som vi kjenner det idag? Det finnes det et par grunner til – noen ufrivillig påtvunget så vel som andre.

Basketball.no og andre domener

Noe som er viktig når man skal lage en nyhetsportal, er å ha et velfungerende domene. Da jeg først begynte å planlegge å lage en nyhetsside om norsk basketball, så var det et par navn- og domene-kombinasjoner jeg vurderte. Noen navn og domener er utelukket fordi de rett og slett er tatt av noen andre. Basket.no er jo som kjent domenet til selve Norges Basketballforbund, så det var utelukket. Tidligere i år når man tastet inn basketball.no, så ble man videresendt til Oslo Sportslager – som ikke engang fører en eneste basketballrelatert vare. Da jeg tidligere i år spurte eieren av domenet basketball.no om domenet var til salgs, fikk jeg et kort og godt – nei. Eieren var ikke interessert i å gi en sånn «hvor-mye-er-du-villig-til-å-betale»-deal engang. Nå når man taster seg inn der, så finner man bare en generisk nettside for registrering av domener.

Det resulterte i at jeg måtte vurdere det for lengst utdaterte og direkte oversatte navnet Kurvball. Basket = kurv, og ball = ba-, ja, du skjønner poenget!

 

Kurvbold i 1905

For å sjekke om hvor tynn is en er på om en lager en nettside på Kurvball.no, så måtte jeg gjøre noen Google-søk. Selv fant jeg lite håndfast. Noen mener at den nederlanske sporten korfball har fått den norske oversettelsen kurvball, men på Store norske leksikon sin side om kurvball står det bare «se basketball». Wikipedia sin side om kurvball omtaler nederlandske korfball, men jeg var liksom ikke helt overbevist ettersom Wikipedia-artikler kan skrives av alle, og ordet i Norge ikke brukes om den sporten heller. Jeg vil påstå at omtrent ingen omtaler den nederlandske sporten som kurvball (i alle fall ikke flere enn de som sier kurvball om det vi kjenner som basketball). Tvilen var sådd, og jeg så meg nødt til å sende mail til Språkrådet for litt visdom. Bård Eskeland hjalp meg med å få litt innsikt i selve ordets historie i Norge, samt at han fant noe som kan være den potensielt eldste omtalen av både basketball og kurvball i norske medier.

Dagbladet omtaler den nye "damesporten" i 1905.
Dagbladet omtaler den nye «damesporten» i 1905.

Lørdag 23. desember 1905 (se Nasjonalbibliotekets faksimile av avisa her: http://www.nb.no/nbsok/nb/430dbd61ae3931e5d0333b8a9879f549.nbdigital?lang=no), kunne Dagbladet opplyse om den nye «damesporten» som ble mer mer alminnelig i de amerikanske «Pigeskolers Gymnastiksal». Antakelsen om at «Det sunde og vakre Spil finder vel ogsaa snart Veien til os» stemmer forsåvidt om man er villig til å tolke definisjonen for snart som flere tiår. Den første norske basketballklubben Ullern Basket ble stiftet 1. desember 1956, som skolelag for Ullern gymnas. I artikkelen har Dagbladet oversatt basketball direkte til kurvbold.

 

Dagligtale

Er dette knusende bevis for at kurvball er et ord som handler om basketball, og er det ordet vi burde bruke om denne sporten der man prøver å hive ballen gjennom en ring med et nett? Nei. Heldigvis foreslår jeg ikke at vi endrer navnet på forbundet til NKBF – Norges Kurvballforbund. Vi har alle hørt ordet bli foreslått som et slags synonym til basketball en eller annen gang, men de fleste av oss har aldri gjort det til en del av vår egen dagligtale. Ordets link til sporten er likevel sterk nok, og jeg er overbevist om at en kan bruke ordet Kurvball om navnet på en nettside om sporten basketball, og komme fra det med livet i behold. Nettopp fordi det er direkte oversatt til norsk og gir assosiasjoner til basketball, men ikke brukes om selve sporten direkte. Kanskje nettopp derfor kan Kurvball bli en del av dagligtalen allikevel? Selv tviler jeg på at man i 1905 trodde at ordet skulle bli brukt til å referere til en nyhetsside på verdensveven om 100 år. Det var kanskje ikke så mange som så for seg internettet som oppfinnelse heller da. Du derimot – du er velkommen til å bruke ordet til andre som er interessert i norsk basketball. Om man skriver inn ordet i nettleseren sin og slenger på et .no på slutten, så vil man i tiden fremover finne flere og flere nyhetssaker om nettopp norsk basketball.

Bruk det gjerne på sosiale medier også. Du finner oss på Facebook: https://www.facebook.com/KurvballNO/ og Twitter: https://twitter.com/KurvballNO.

Jeg tar dessuten imot forslag og ideer: post@kurvball.no. Kurvball trenger også flere bidragsytere i forskjellige former. Si ifra om du vil være med på laget! Les mer om det her: http://www.kurvball.no/om/.

Vi kurves! (Eeeeeh – ja, man må jo finne ut hva som funker og ikke funker).

Med vennlig hilsen

Emil Orvik Kollstrøm

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.