Gjester hos Team USA i Houston | OL-reisebrev 3

I 2015 vant Nigeria Afrobasket – Afrikamesterskapet – der norske Mathias Eckhoff var en del av trenerteamet. Mesterskapseieren resulterte ikke bare i gullmedaljer for Mathias og Nigerias basketballandslag, men også billetter til OL i Rio 2016. Søndag 7. august spiller de mot Argentina i gruppe Bs første kamp. Eckhoff rapporterer fra forberedelsene og oppkjøringen til OL. Følg fortsettelsen her på Kurvball.no. Innlegget er publisert på Eckhoffs personlige Facebook-side, men er gjengitt med tillatelse her.

Houston Toyota Center

Houston og Hotel Icon har vært vårt neste stopp på ferden. Byen som huser Houston Rockets og hvor vi har fått benytte deres faste tilholdsted i Toyota Center. Et gigantkompleks sentralt i byen. Mye god NBA historie på veggene her og de vet å gjøre stas på sine helter.
Det er 4 millioner mennesker som bor i Houston uten at det virker sånn der vi er. Byen virker forbausende luftig og fin, størrelsen tatt i betraktning og siden vi er gjester av Team USA så er opplegget rimelig på stell.

Rockets
«Mye god NBA historie på veggene her og de vet å gjøre stas på sine helter.» – Mathias Eckhoff

Forøvrig er hele oppvarmingsprogrammet til det amerikanske laget før OL nærmest som et stort rockebands hyllningsturne. De og damelandslaget reiser over hele USA i chartrede luksusfly og frelser folket med basketball, brød og sirkus.
De kaller det Team USA showcase med stor ståhei hvor enn de er. En kuriositet er bl.a. at de har to gulv som de alternerer på å bruke og som fraktes rundt til giganthallene de spiller i. En hall gjøres i stand i en by mens de spiller kamp i en annen. 18 000 tilskuere er meldt til vår kamp i romslige Toyota Center med hele verden som TV-publikum. Billettene er svinedyre, folk fanatiske og sikkerhetsoppbudet stort.

Realtivt enkelt å omgå sikkerhetsjekken føler jeg. En klistrelapp på «halsbåndet» er det eneste som sier at jeg er meg og den sjekkes ikke selv om de bedyret at man ikke slipper inn noe sted uten grundig kontroll!

Venstre: garderoben på Toyota Center, høyre: adgangskortet til Eckhoff og nede: én av de to banene som Team USA bruker under exhibition-kampene
Venstre: garderoben på Toyota Center, høyre: adgangskortet til Eckhoff og nede: én av de to banene som Team USA bruker under exhibition-kampene

Oppi dette prøver vi da å stable på beina noe slagkraftig. Noe som kan skape historie. Noe som kan ta oss videre i OL … og fremdeles uten penger.

Og akkurat det med penger er jo en greie her. For med såpass gode spillere svinsende rundt snakker vi mye penger i omløp. Også for våre…

NBA stjernen Festus Ezeli, en kjernekar viser det seg, hadde lyst til å spille med oss men tapte fryktelig mye dollar på at knærne hans ble flagget etter meniskoperasjon midt i sesongen. Istedenfor å signere en kontrakt på $70-80 mill. som man antok han kunne få i og med at han startet for et historisk godt Golden State lag frem til skaden, gjorde at han nå ble sterk frarådet fra å risikere noe i et OL etter å ha signert en kort kontrakt med Portland betydelig under det det forespeilede.(Den er fremdeles på $15 mill. dog). Han fløy ned på egen regning for å være med oss et par dager så det viser jo dedikasjon.

Videoanalyse og sikkerhet ved Houston Toyota Center
Videoanalyse og sikkerhet ved Houston Toyota Center

Al-Farouq på sin side ble irritert over at forbundet ikke betalte NBA-forsikringen hans raskt nok og har nå bestemt seg for å ikke være med i OL. Kone, klubb og agenter har tydeligvis vært i ørene hans og da har han kommet til at han ikke syntes det er verdt bryet. Selvfølgelig synd han ikke sa det før, for dette kom dagen etter at forbundet hadde fått ut finger’n og betalte de $15 000 forsikringen kostet. Så nå ble det penger tapt! Skillemynt for ham, men mye for det Nigerianske forbundet. Men dette er jo da fryktelig typisk og bekrefter vel bare hva vi har sagt hele tiden. Man sparer seg til fant og det fort blir dyrt med dårlig organisering…

Eksempel nr. uendelig i rekken:
Plutselig fikk vi et brev poststemplet i mai (!) at alle spillere måtte ha gyldig ECG test (hjertesjekk) for å få lov til å delta i Rio. Dette er jo egentlig en smal sak men når du får dette brevet på en lørdag, og skal reise til Rio på tirsdag da får du en utfordring. For om noen skulle få et utslag der så må de gjennom en ultralydtest og da begynner man å svette fordi denslags kan man ikke regne med å fikse i Brasil. Det finnes nemlig artikler på nettet som beskriver kollaps av sykehussystemet der nede og råder alle tilreisende til å styre unna denslags. Så da måtte vi liksom sette himmel og jord i bevegelse for å få det unnagjort her i en helg uten penger i et land som priser helsetjenestene sine ganske stivt… Det ble riktignok ordnet til slutt via Rockets sin lege og en villighet til å ta det på krita men der er utvilsomt krydder i kvardagen man godt kan styre unna.

(Nå kom sportsministeren og basketpresidenten hit idag, uten at jeg er helt sikker på hva det skal løse. Jeg håper jo de har kommet for å rydde opp i litt andre greier må innrømmes…)

 

Forunderlige ting i Houston

I dag er det kamp mot USA. Og man merker at det er et vesentlig større trykk. Bussen til shootaround var fylt opp med familie, venner og besøkende. Treningen ble gjestet av fintfolk som kom og pratet om at man representerte et helt kontinent osv. osv. Og det er forbausende hvor raskt man tar ting for gitt. Selv har jeg et irriterende avslappet forhold til det hele. Dagene blør inn i hverandre og det blir fryktelig mye hotell, haller og videoanalyse/redigering. Og da er det viktig å lufte hode litt, stoppe opp og prøve å se verden rundt seg. Stort og smått.

Artigheter

  • Dansende bælfeit uteligger som tydeligvis hadde sett noe han likte og flørtet heftig med en servitrise inne i sportsbaren fra trikkestoppet han sto på. Når jeg kom tilbake fra Subway 20 minutter senere var han fortsatt dansende med lengselsfulle blikk i rettning hans utkårede frøken og sang og smilte og kom med glade tilrop … Rent kurtisemessig skal han ha for entusiasme og standhaftighet men han scoret kanskje lavere på at han hadde gjort i buksa og at det var synlig for Gud og hvermann. Uten at det la demper på begeistringen hans.
  • Nå kan ikke jeg akkurat påberope meg medlemskap av interiøradelen men dekoren på de forskjellige hotellene slår meg like fullt som underlig. Rommet mitt har kyr som pryd og nede ved heisen er det skap fulle av danske/evt. gammelnorske bøker! Pussig.
  • Her er også en alternativ treningstrend vil jeg påstå. Boxing Family Fitness … En aktivitet med klart terapeutisk potensiale. Om det er bra eller dårlig kommer vel litt an på?
  • Nå kan altså ikke jeg beskyldes for å være spesielt trendy eller kul. Faktisk har jeg heller gjentatte ganger fått høre det motsatte. Sikkert med rette. Men hva som passerer som gangbar vare er bemerkelsesverdig. For mengden sugardaddies og lettkledde, hva jeg bare kan kalle, golddiggers er påfallende. Det kan selvfølgelig være festglade fedre med et underlig intimt forhold til sine døtre og det er sikkert forfriskende det altså … Og hvem er jeg til å dømme? Her er alder tydeligvis bare et tall eller burde jeg heller si at aldersgapet er godt brolagt av et relativt høyt tall (les: $ i lomma/på bok)

Det er slitsomt å være på tur. Man råtner litt på rot og savner unger og når det rapporteres om ulykker i basseng på ferie med dertilhørende sykehusbesøk blir alt dette litt meningsløst. Og det er alltid noen der hjemme som forsaker mye på dine vegne så takker aller nådigst og bukke, nikke, neie til dem… (Mor og poder)

 

Team Nigeria

De som synte det er interessant å se litt mer om laget kan besøke Team Nigeria sin FB side. Der er det lagt ut litt greier.
https://www.facebook.com/Team-Nigeria-Basketball-520824791278758/?fref=ts

Det viser jo noe og forteller kanskje litt om banden av mennesker som nå skal forsvare D’Tigers (med «gjengtilhørighet».)

Det er:
Ben Uzoh – En atletisk PG som er i verdensklasse forsvarmessig, ikke helt det samme som skytter og ballforflytter. Han har en nervesykdom som gjorde at han ikke spilte i fjorårssesongen for å bygge seg opp igjen. Det er en også en kar som har hatt trippel dobbel i NBA med Toronto. Og han har en svært god sangstemme noe resten av den rautende gjengen ikke kan beskyldes for. Not affiliated i en av de to gjengene.

Mike Umeh – En sympatisk og seriøs kar som har spilt overalt etter å ha avsluttet UNLV-karrieren sin. En undersized 2/1 kan man vel si at han er. Medlem av The Zone!

Josh Akognon – En typisk microwave scorende PG som var en av USAs ledene poengplukkere i college. Han hadde en sesong med Dallas Mavericks i NBA men har ellers vært mye i Kina. Pokerspiller og løslig tilknyttet The Commission.

Mike Gbinije – Fra Duke og Syracuse og med blodfersk 3-årskontrakt med Detroit Pistons. En allsidig spiller 2/3/1 med mye blekk på kroppen i form av tegneseriehelter og som er lagets fremste Playstation-aktør. Gjeng han er med i = Not affiliated

Ebi Ere – En omreisende energibombe av en wingspiller med et svært vinnende vesen. Chris Rock light og far til 3. Har spilt over alt med unntak av NBA. Medlem av The Commission!

Stanley Okoye – Langarmet atlet uten noen utpregede styrker. Oppegående fyr fra militærakedemi. Spiller til vanlig i midt-på-treet-ligaer. Medlem av The Commission!

Champ Oguchi – Legandarisk førsteelsker og dokumentarskaper. Alltid med kamraet ute. Skytter, wing og MVP i Afrobasket i fjor. Har aldri sett et skudd han ikke har likt og er fremtredende medlem av The Zone!

Alade Aminu – Storebror til Al-Farouq og gjennomgående trivelig fyr. En atletisk forward på 210 cm som er litt uferdig i ferdighetene sine og som har spilt i ganske store ligaer rundt om. Primus motor i The Zone!

Ekene Ibekwe – En veldig atletisk forward meg lang fartstid i Europa, nå sist i Russland. En hyggelig hissigpropp med talent for highlights. Også med i The Commission.

Andy Ogide – En bra kar som ligner på en forvokst Alf Alfa i TV-serien. Er nok godt plassert ute på benken men leverer når han får muligheten. En forward som er bra i forsvar, mekanisk i angrep og løper gulvet bra. I The Zone!

Ike Diogu – AKA, The Black Caesar! Veteranspiller med flere år i NBA. De siste årene har han spilt i Kina. God på mye men kanskje ikke i forsvar. En kar med uante dybder og The Man i The Commission.

Shane Lawal – En forward som har gått den lange veien men skadet seg i Barcelona i fjor og stotrer rundt på knær uten menisk. En «emotional leader», veldig til stede på godt og vondt, og på en god dag kan han stoppe selv de beste … The Commission er hans gjeng.

Gjengkrigen er litt utvannet i disse dager ettersom Al-Farouq og Jamel Olasewere (den beste 12 mann EVER!) ikke er med oss lenger. Jeg håper vi får tilbake den dynamikken da den gav en helt unik kjemi i AfroBasket.

Spillere kommer og går når man er involvert med landslag men hele veien prøver vi å inkludere flest mulig og introdusere nye potensielle spillere for fremtiden der vi er (Chico i LA excluded http://www.kurvball.no/2016/07/26/skuddrama-las-vegas-og-okonomitrobbel-ol-reisebrev-2/). I Las Vegas var det flere langstidsproffer og Summer League proffer og her i Houston bl.a. Charles Bassey. En ung gutt som ble rekruttert fra gaten i Lagos, spilte organisert basket et par år før han ble sendt til USA på high school. Som en 15 år gammel 208 cm SF er han nå toppranket i sin årsklasse her. Og han er et eksempel på disse allsidige og talenfulle ungdommene som kunne utgjort kjernen i et basketprogram som kunne blitt noe virkelig stort om de klarer å systematisere det.

Nu vel, det er nok noen år frem i tid. Enn så lenge får vi må jo bare la all støyen galvanisere og styrke oss, skjerpe fokuset og hindre at det tapper oss for energi og krefter. Her kunne jeg sikkert sagt mye, dere får putte inn egnede klisjeer _____________ og så er ALT STAS.

Nå er det kamp!

Vyrde helsingar fra unge E på vei inn til slaktebenken.

Mer om det siden …

mm

Forfatter: Mathias Eckhoff

Mathias Eckhoff er trener for Bærum Baskets BLNO-lag og jobber på Norges Toppidrettsgymnas med basketspillerne der. Han har vært ass. trener for Nigerias landslag, som han trente under OL i Rio i 2016 og vant Afrobasket i 2015 med. I 2013 ble han kåret til "Årets topptrener" av Norges Basketballforbund. Tidligere har han spilt for landslaget. Han er nå hovedtreneren til Norges seniorlandslag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.