Intervju: Tina S. Moen om proffkarriere i Stockholm

MVP. Norgesmester for 3. året på rad. Vinner av NBA 3x Odense. Sølv i Nordisk Mesterskap. Seriemester og mesterskapsvinner av den sveitsiske toppligaen. Nå flytter hun til Sverige for å spille for Alvik Basket. Vi tok en prat med henne om den kommende sesongen.


Det er vanskelig å snakke om Tina S. Moen uten å bruke ordet dominerende. Har du sett henne spille? En slik variasjon i tekniske basketballferdigheter skal du lete lenge etter.


Video: Høydepunkter fra 2015/16-sesongen.

En kan kanskje se seg blind på videoer proppet full av de beste øyeblikkene, men statistikken, medaljene og prisene sier det samme: Tina Stenerud Moen er en vinner. Etter en spesielt god sesong i KL for Ullern 56’ers der hun vant både serie- og mesterskapsgullet og ble årets mest verdifulle spiller i KL, har hun signert med Alvik Basket. Der skal hun fokusere fulltid på basketballen, men også lære mer om hvordan klubben får det til å gå rundt for å sammenligne med det hun kjenner fra Norge – hvor hun vet det er forbedringspotensiale. Tina er allerede godt igang med treninger med sin nye klubb. Dette var det hun hadde å si når vi snakket med henne.

Kurvball: Gratulerer med kontrakt i den svenske proffligaen for kvinner! Hva gleder du deg mest til den kommende sesongen?

Tina Stenerud Moen: Takk! Jeg gleder meg mest til å kunne satse ordentlig på basket igjen og kjenne på nivået i den svenske ligaen.

Kurvball: For folk som ikke kjenner deg som spiller så godt – hvordan vil du beskrive spillestilen din?

TSM: Jeg er en veldig allsidig spiller som kan spille flere posisjoner og også dekke opp flere type spillere i forsvar. Først og fremst er nok hoppskuddet mitt det største våpenet jeg har offensivt, men jeg liker å drive på kurven for å skape skudd for meg selv eller medspillere også. Det å være en trussel uansett hvor på banen jeg befinner meg er noe jeg har som mål.

Kurvball: Er du godt kjent med den svenske ligaen, og hvordan tror du den sportslige konkurransen blir i forhold til den norske?

TSM: Jeg kjenner litt til den svenske toppligaen og vet at det som i Norge nok er stor variasjon på nivået til lagene. Forskjellen her er nok at de aller beste lagene konkurrerer i Eurocup og har derfor et høyere nivå enn de beste norske lagene. Det er vanlig å ha heltidsansatte trenere også som gjør det mulig å trene flere ganger om dagen.

Kurvball: Hva blir din rolle for Alvik den kommende sesongen?

TSM: Rent basketmessig kommer jeg til å spille som combo-guard eller posisjon 3, men også som 4 når vi kan utnytte at vi har en raskere og mindre lineup enn motstanderne. Jeg er den spilleren med mest erfaring på laget i tillegg til noen som har spilt flere år i Basketligan dam. Vi har flere unge talenter også, blant annet var to av dem med å vinne U18 B-EM med Sverige i år. Jeg har blitt en spiller som gjerne tar ansvar og ikke stresser i vanskelige situasjoner, noe jeg tror blir viktig i dette laget.

Kurvball: Du har tidligere jobbet som utvikler for både Bekk Consulting og nå i år Institutt for kreftgenetikk og informatikk ved Oslo universitetssykehus. Hva skal du gjøre denne sesongen utenfor basketbanen?

TSM: Fra tidligere erfaring med livet som proff basketspiller visste jeg at nettopp det å ha noe ved siden av trening og basket er veldig viktig. Likevel ville jeg at trening og basket skulle være hovedfokus, så jeg har valgt å ta nettstudier i noe helt annet enn det jeg har jobbet med tidligere nemlig en kombinasjon av pedagogikk og anatomi/fysiologi.

Kurvball: Tror du  at mange syns det er for risikabelt å slutte i jobben sin og flytte utenlands for å satse på basketen? I så fall – hvorfor tør du å gjøre  det?

TSM: Jeg skjønner godt at mange syns det er risikabelt, og i løpet av de siste årene i Norge har jeg flere ganger takket nei til muligheter som har dukket opp nettopp fordi jeg var usikker på om det var det livet jeg ville ha. Det som gjorde at jeg nå valgte å si opp jobben og ta sjansen på dette livet igjen er at å spille basketball fremdeles er min største lidenskap. Jeg har vært på leting etter noe som gir meg like mye motivasjon uten å finne det i det tradisjonelle jobb-livet. Etter min beste sesong så langt i Norge føltes det litt som at det var nå eller aldri dersom jeg skulle prøve meg ute i Europa igjen. Jeg skjønte også at det er litt opp til meg selv å skape en bra situasjon der jeg kom til å ende opp. Det er ikke alt man har kontroll over, men jeg kjenner meg selv godt nok til å vite hva jeg trenger for å ha det bra.

Tina gjør det hun vanligvis gjør: vinner: Fra venstre: Tina S. Moen, Amanda Allen, Mina Marie Anglero og Emma Hergot.
Tina gjør det hun vanligvis gjør: vinner.
Fra venstre: Tina S. Moen, Amanda Allen, Mina Marie Anglero og Emma Hergot. Foto: Marianne Stenerud.

Kurvball: Hvorfor er det så få som satser på basketball i utlandet?

TSM: Jeg tror at for mange så dukker det kanskje opp andre ting som blir viktigere enn å bare satse på idretten. Det er også vanskelig å vite om man ender opp i en situasjon man trives med. Jeg har erfart begge deler, og når jeg nå endte opp i Stockholm så er det bevisst med tanke på at jeg følte det var det riktige stedet for meg sportslig og for livet ellers.

Kurvball: Hva blir din største utfordring utenom det sportslige i Sverige?

TSM: Språket er jo en stor utfordring å lære seg … neida, men for meg er det nok å passe på at jeg har et sosialt liv utenfor basketen, og sørge for at jeg har ting å gjøre på dagtid når andre har sine ting. Å holde kroppen skadefri blir også viktig og jeg bruker mye tid på forebyggende trening nå som jeg har muligheten og et bra støtteapparat rundt meg.

Kurvball: Hvem blir MVP i KL til neste år, nå som du flytter til Sverige?

TSM: Jeg er veldig spent på hvordan KL sesongen blir i år og skal følge med på alle lagene tenkte jeg. Hvem som blir MVP skal jeg ikke uttale meg om før jeg ser evt hvilke nye spillere som dukker opp som kan endre måtene lagene spiller på, men jeg har jo noen personlige favoritter.

Kurvball: Er det noe annet du vil rope ut til offentligheten?

TSM: Jeg kan jo si at jeg håper flere blir inspirert til å satse på sin lidenskap, enten det er å spille  basket eller noe annet. Selv om det føles som man kanskje gir opp mye annet, så har jeg aldri angret på de prioriteringene jeg har gjort selv om det ikke alltid er like lett. Det jeg sitter igjen med av erfaring, opplevelser og vennskap gjør at det er verdt det for meg, særlig når jeg vet at jeg har folk hjemme i Norge som støtter meg uansett om jeg lykkes eller ikke.


Tina S. Moen har tidligere spilt profesjonelt i både Spania og Sveits. Da hun spilte i Sveits vant laget hennes både serien og sluttspillfinalen. I tillegg ble hun valgt til Swiss Ligue National A: All-Bosman Team (utenlandske spillere sitt 1. lag). Hun spilte også med laget i Eurocup.

Det blir spennende å følge Tina Stenerud Moen sin proffkarriere videre, og vi ønsker henne lykke til i Stockholm!

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

1 kommentar til «Intervju: Tina S. Moen om proffkarriere i Stockholm»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.