Intervju: Harald Freys nye hjem

Harald Frey har byttet ut trygge Oslo, med staten Montana og byen Bozeman. Bozeman er en liten by med ca. 57 000 innbyggere, hvor 17 000 av dem er studenter. Harald har vært fast inventar på Norge sine U-landslag opp gjennom årene, og det var etter B-EM at han kom i kontakt med Montana State. Harald rakk å bli U19 Norgesmester med Kjelsås to ganger, og BLNO-mester to ganger, med Bærum og sist Centrum Tigers. Han ble også kåret til Årets talent i BLNO 2015/16-sesongen før han pakket sakene sine og byttet ut Vulkanhallen med Worthington Arena.


KURVBALL: Hvordan var flyturen over?

Harald Frey: Flyturen var lang og full av følelser. På den 20 timer lange turen over var jeg både lei meg for å forlate familie og venner, men jeg var også spent på hva som ventet her borte.

 

KURVBALL: Var det noe spesielt du pakket med?

HF: Jeg pakket med noen bilder av venner og familien, og også en spesiell gave fra laget der hjemme – Centrum-drakten min fra i fjor med en hilsen fra alle involverte. Den betyr mye for meg!

harald-frey-drakt
Foto: Privat

KURVBALL: Hvordan kom du deg dit du er i dag, hvordan fikk du kontakt med skolen du går på?

HF: Det startet da assisterende trener på laget tok kontakt etter U18 EM for 2 år siden. Siden det har vi snakket mye fram og tilbake, som endte med et besøk til skolen for ca. 1 år siden. Jeg forpliktet meg [til å spille for skolen] ganske kort tid etter besøket.

 

KURVBALL: Er det noe du kan anbefale for andre, har du noen tips til de yngre spillerne idag?

HF: Jobbe hardt må til uansett hvor du vil hen, så det er vel nummer 1. Det er også viktig å ha det akademiske på plass, i og med at de har krav du må nå for å gå på skolen. Ha video av deg selv spille er også viktig for å kunne nå flere trenere som kan være interessert.

 

KURVBALL: Assisterende treneren til Montana state var og besøkte deg i Norge, hvordan er trenerpersonalet nå? Har du et godt forhold til dem?

HF: Jeg er veldig fornøyd med trenerne! De har gjort overgangen lett for meg, og det er lett å se at de bryr seg om meg og ikke bare hvordan jeg gjør det på banen. Coach Haslam, som besøkte meg i Norge i fjor er fra England, så han forstår hvordan det er å være så langt hjemmefra, siden han også gikk på college.

montanta-state
Bobcats’ hjemmearena. Foto: Privat.

 

KURVBALL: Nå har du vært i Montana i 2 måneder, har du kommet deg godt til rette? Har du fått inn faste rutiner?

HF: Jeg har kommet godt til rette, og fått et godt nettverk i laget og utenfor laget. Folk har tatt meg godt imot, noe som gjorde det lettere. Vi starter sesongen offisielt neste uke, så da blir det mer trening, men ellers så har jeg kommet inn i en fin rutine med skole, trening og sosialt liv.

 

KURVBALL: Du er jo i USA for å spille, men du går jo også på skole. Hva studerer du? Hva fikk deg til å velge det?

HF: Jeg har valgt å studere psykologi og jeg vet fortsatt ikke om det var det rette valget, hehe. Da jeg skulle velge studieretning, så var det psykologi som virket mest interessant, og så langt har det vært gøy!

 

KURVBALL: Har du noen mål for sesongen? Har laget noen målsettinger?

HF: Jeg kommer inn som freshman, så mye spilletid må jeg jobbe for, men jeg ønsker å spille og kunne bidra til suksess for laget. Som lag vil vi vinne conferencen og spille i March Madness. Det er det vi sikter mot hver dag.

 

KURVBALL: Hvordan er treningene i USA, kontra Norge?

HF: Alt er mer profesjonelt, enn i Norge. Vi har fysioterapeut og en athletic trainer på hver trening, sammen med 2 team managers som fikser alt utstyr og hjelper til med driller. Vi har selvfølgelig alle 5 coachene våre der. Basketmessing så er tempoet høyere, og mye mer fysisk. Det er veldig mye konkurranseinstinkt i gruppa, noe som gjør det gøy å komme til trening hver dag!

Harald Frey i en kamp for Centrum Tigers forrige sesong mot Eidsvoll BBK. Foto: Øyvind Midtvedt
Harald Frey i en kamp for Centrum Tigers forrige sesong mot Eidsvoll BBK.
Foto: Øyvind Midtvedt

 

KURVBALL: Hva blir din rolle på laget i år?

HF: Vi har ikke offisielt startet sesongen enda, men jeg tror jeg kommer til å være på banen denne sesongen. Jeg prøver å bli bedre hver dag og ikke tenke for mye på spilletid og ting jeg ikke kan kontrollere. Hvis jeg jobber hardt tror jeg ting kommer til å løse seg selv.

 

KURVBALL: Det er noen spesielle regler i USA, i forhold til treninger før sesongen starter, kan du fortelle litt om dette?

HF: Siden vi ikke offisielt har startet sesongen enda så har vi ikke lov til å trene mer enn 8 timer i uka, hvor bare 2 av de timene er lagtreninger. Vi starter ordentlig opp nå snart, og da kan vi trene opptil 20 timer i uka.

 

KURVBALL: Litt frem i tid er du ferdig på skolen, hva er dine planer etter det?

HF: Jeg ønsker å spille profesjonelt etter jeg er ferdig her i USA, og har min bachelor.

 

KURVBALL: Hvordan har du blitt tatt imot av laget?

HF: Jeg elsker laget! Har blitt som en familie allerede, og vi har det gøy sammen på og av banen. Tror vi kan gjøre store ting sammen.

 

5 kjappe!

1: Hvis du kunne få sendt over 3 ting fra Norge hver måned, hva ville det vært?

HF: Freia sjokolade, mamma sin mat og norsk vann.

 

2: Nevn en ting du ikke savner med Norge?

HF: Prisene, alt er så dyrt hjemme i Norge.

 

3: Hvem tror du vinner BLNO i år?

HF: Selvfølgelig tror jeg at Centrum Tigers vinner i år! Vi har mistet mange gode spillere, men erstattet de bra. Jeg har trua på enda et godt år for oss. Kontrollert sinnssyke.

 

4: Har du Snapchat, Instagram eller Twitter som leserne kan følge deg på?

HF: Ja, det har jeg. Haraldfrey, både på Instagram og Snapchat.

 

5: Hvor kan man følge sesongen din?

HF: Man kan følge sesongen min på to forskjellige steder:

Skolen sin hjemmeside: http://msubobcats.com/

ESPN sin side: http://www.espn.com/mens-college-basketball/team/_/id/147/montana-state-bobcats


4. november spiller Harald Frey sin første kamp i USA, mot Montana Western.

mm

Forfatter: Jarl Kristian Jespersen

Jarl Kristian Jespersen spiller basketball for Centrum Tigers i BLNO, samt klubbens 2M-lag. Han er også trener for U19 laget til Centrum Tigers og jobber på Grefsen barneskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.