Intervju: MW Conference Champion Stine Austgulens kamp mot skadene

Den tidligere Ulrikenspilleren Stine Austgulen lever nå drømmen på college i USA. Stine var på Årets lag i KL hele 3 ganger, og Årets talent/nykommer før hun reiste til Colorado State University i Fort Collins, USA.


KURVBALL: Hvordan har tiden i USA vært så langt?

Stine Austgulen: Tiden her borte har vært veldig lærerik og flott, men samtidig veldig frustrerende. De første to årene mine var jeg skadet og spilte ikke en eneste kamp. Første året mitt var jeg plaget med sykdom så å si hele sesongen. Det var alt fra halsbyller, til kyssesyken, til å fjerne mandlene. Siden jeg ikke var i stand til å spille/trene særlig fikk jeg en medical redshirt. Året etter røk jeg labrum (bindevevsringen rundt skulderleddet) i skulderen min bare to uker ut i sesongen, noe som resulterte i operasjon og en 8 måneders restitusjonstid, og dermed røk hele den sesongen også. I fjor var første året jeg spilte. Halvveis gjennom sesongen fikk jeg ryggproblemer, nærmere bestemt to skiveprolapser. Etter en kortisonsprøyte og masse rehabilitering kom jeg tilbake og spilte siste del av sesongen. Ryggplagene er der i dag også, men med rehabilitering og behandling daglig så er det til å leve/spille med. Jeg gleder meg til en sesong hvor jeg forhåpentligvis kan spille hele sesongen uten noen skader. Etter 4 år er det på tide! Til tross for skadene har dette hatt et positivt resultat også. Siden jeg har fått 2 medical redhirts er jeg nemlig bare en sophomore når det kommer til basketball (selv om jeg er en senior og uteksamineres i mai når det kommer til skolen). Jeg har derfor en mulighet til å spille i to ekstra sesonger og få en master (jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil gjøre dette enda). Selv om jeg har vært skadet store deler av tiden min her så trives jeg veldig bra! Folk er utrolig hyggelige og hjelpsomme og stiller alltid opp dersom det er noe.

 

KURVBALL: Hva vil det si å være en medical redshirt? Finnes det forskjellige redshirts?

SA: Redshirt betyr rett og slett at du sitter ute ett år, men ikke bruker noe av eligibility’en din på det. Det vil si at du får året tilbake, så istedenfor å gå på college i 4 år kan du gå i 5 (spiller da 4 år og har ett år der du bare trener). Det er to forskjellige typer redshirt. En «vanlig» hvor du velger å sitte ute et år fordi du f.eks vet du ikke kommer til å få mye spilletid (vanlig at freshmen gjør dette). «Medical» er på grunn av skade o.l. som gjør at du ikke får spilt den sesongen. Du kan spille et visst antall kamper og likevel få en medical redshirt, men dette må søkes om og gjennom en lang prosess hos NCAA.

Stine Austgulen og Colorado State Rams ble champions i sin conference forrige sesong. Målet denne sesongen er å gjenta suksessen.
Stine Austgulen og Colorado State Rams ble champions i sin conference forrige sesong. Målet denne sesongen er å gjenta suksessen.

 

KURVBALL: Hvordan endte du opp i USA?

SA: Helt siden min søster (Maren) begynte å snakke om at hun ville til USA for å spille har dette vært noe jeg bestemte meg for at jeg også ville gjøre. Gjennom flere nordiske mesterskap og EM begynte skoler å kontakte meg, og da var det bare å finne den beste matchen for meg, og en skole jeg følte ville passe meg bra både på og utenfor basketbanen.

 

KURVBALL: Hvordan fikk du kontakt med skolene/skolen?

SA: De fleste skolene jeg kom i kontakt med har sett meg spille med landslaget, gjennom videoer som ligger på YouTube eller gjennom en «European Scouting Report» som alle amerikanske coacher har tilgang til.

 

KURVBALL: Du har spilt både regionslag og landslag, hva har det hatt å si for deg?

SA: Landslag og regionslag har fått meg i kontakt med mange amerikanske coacher og har hatt mye å si for hele prosessen med å komme seg til USA. Kanskje enda viktigere har det hjulpet meg å utvikle meg som en spiller. Det har gitt meg tøff motstand ved å spille mot mange av de beste spillerne i Europe på min alder.

 

KURVBALL: Du spilte mange sesonger for Ulriken, både som junior og seniorspiller. I den perioden vant du en del titler, hvordan var det?

SA: Noen av de beste minnene jeg har fra basketball er definitivt tiden i Ulriken. Vi var en veldig sammensveiset gjeng og spilte sammen i mange år. Vi hadde en veldig god treningsgruppe med flere spillere på landslaget, og jenter som dro til USA for å spille college basketball, noe som gjorde at nivået på treningene alltid var høyt. Dette har selvfølgelig påvirket meg og min utvikling som spiller. Trenerne våre, som er der den dag i dag, fortjener også mye skryt. Både DuRell (Sander, red. anm.) og pappa har hatt mye og si for min utvikling og for at jeg er der jeg er i dag.

 

KURVBALL: Ryktene sier du hadde en firedobbel dobbel (tosifret antall statistikk i fire forskjellige kategorier) i en finale, stemmer det?

SA: Haha, dette er vel en del år siden nå. Hvis jeg husker rett var vel dette i U16 NM-finalen for jenter 94 og jeg visste ikke engang hva en firedobbel dobbel var helt til etter kampen og noen fortalte meg det.

 

KURVBALL: Husker du hva du fikk en firedobbel dobbel i?

SA: Mener det var i poeng, returer, blokker og assist.

1171301890
Stine Austgulen med en trepoenger

KURVBALL: Hvordan er livet på college? Er det slik man ser på film?

SA: Livet på college er veldig travelt, men gøy! Det gir meg en unik sjanse til å kombinere skole og basket på et helt annet nivå enn hva jeg kunne ha gjort hjemme i Norge. Mitt liv er vel ikke slik du ser på film, men dersom man ikke er en idrettsutøver så kan man vel sammenligne livet litt med slik det er på film. Det er sororities, fraternities og fester med «red solo cups».

 

KURVBALL: Hva studerer du mens du er i USA?

SA: Jeg studerer klinisk ernæring, noe som er veldig spennende og interessant. Helt siden videregående er dette noe jeg visste jeg ville gjøre, så valget var relativt enkelt da jeg kom hit og de hadde tilbud om en bachelor i nettopp dette.

 

KURVBALL: Hvordan er treningene på college, kontra treningene i Norge?

SA: Treningene på college er mye hardere, og lengre, enn hva de er i Norge. Det er ikke unormalt å ha en time med vekter/kondisjon før vi går på parketten og har en 3-timers baskettrening. Løping er en stor del av treningen, spesielt nå i pre-season. Man går til trening hver dag uten å vite når man er ferdig. Vi gir oss ikke fordi klokken er blitt 18.00, vi gir oss når trenerne er fornøyd.

 

KURVBALL: Hvordan er trenerstaben?

SA: Trenerstaben er veldig hyggelige, samt gode coacher. Det er veldig annerledes fra Norge, og hjelpeapparatet vårt som er tilstede hver trening teller ikke mindre enn 12 personer. Når vi er ute og reiser er det ikke uvanlig at vi er flere i hjelpeapparatet enn vi er spillere. Dette er en veldig forskjell fra hva vi er vant med i Norge.

 

KURVBALL: Har du noen faste rutiner?

SA: Hverdagen går mye i de samme rutinene; står opp klokken 7.30, rehabilitering kl. 8, vekter kl. 9.30, klasse fra 10-15 (med en times lunsjpause innimellom der) og trening 15.15. Etter trening er det hjem for å lage middag og gjøre lekser før jeg går og legger meg.

 

KURVBALL: Ny sesong, hva er din rolle på laget?

SA: Min rolle blir veldig annerledes fra i fjor. Vi har mistet 3 av startingen, så mange muligheter åpner seg. Min rolle blir vel først og fremst å være en skytter. Selv om jeg bare har spilt en sesong så har jeg vært her lenge og vet hva det går i, så jeg er også en av lederne på laget.

 

KURVBALL: Hva slags målsettinger har laget?

SA: Å vinne Conference (Mountain West Conference) for fjerde året på rad og å komme til NCAA-turnering.

img_029892
Stine Austgulen etter fjorårets suksess som champions i sin conference.

KURVBALL: Har du noen personlige målsettinger?

SA: Å holde meg skadefri og hjelpe laget til å nå våre målsettinger.

 

KURVBALL: Har du noe bestemt mål med basketballen?

SA: Målet med basketballen er å kunne utvikle seg så mye som mulig og samtidig ha det gøy. Jeg har ikke bestemt meg for hva tiden etter college vil bringe, så jeg får ta det som det kommer.

 

KURVBALL: En svensk spiller, Amanda Zahui ble draftet som nr. 2 i fjorårets draft, hva er sjansen for at vi ser en norsk kvinne i WNBA?

SA: Det er absolutt en mulighet for at vi ser en norsk kvinne i WNBA. Med hard trening er alt mulig. Mitt beste tips er at vi kommer til å se Karyn Sanford i WNBA en dag.

 

KURVBALL: Hvordan kom du deg dit du er idag?

SA: Jeg kom hit jeg er i dag gjennom mange års trening, både basketball men også andre idretter. Jeg tror det er viktig å være allsidig og ha det gøy med det du holder på med. Har man det gøy er det lettere å presse seg selv. Gode treningskamerater og trenere er også essensielt i å nå langt og bli best mulig.

 

KURVBALL: Har du et favorittlag i NBA? Eventuelt kanskje i WNBA?

SA: Jeg følger ikke noe særlig med på WBNA (dessverre), men NBA har jeg fulgt mer og mer med på etter jeg kom til USA. Favorittlaget er Golden State Warriors og favorittspilleren er selvfølgelig Steph Curry. Med KD på laget i år regner jeg med en gjentakelse av grunnserien fra i fjor, i tillegg til at de slår LeBron og co. i sluttspillet!

 

4 KJAPPE:

 1. Hvis du kunne fått sendt over 3 ting fra Norge hver måned, hva ville det vært?
  Grovbrød, norsk pålegg og norsk smågodt.
 2. Hva savner du minst ved Norge?
  Hvor lite imøtekommende folk er og hvor «frekke» man er. Går man på butikken i Norge kan man nærmest løpe ned folk uten å si unnskyld. Her borte er alle veldig høflig og imøtekommende, selv mot fremmede.
 3. Hvem vinner KL i år?
  Ulriken. De begynte litt tregt i åpningshelgen, men har troen på at de kan være med å kjempe helt i toppen av KL når de blir mer samspilt og får ting til å flyte litt mer.
 4. Har du Snapchat, Instagram eller Twitter, så leserne kan følge deg?
  Instagram og Twitter: @stineaustgulen

Stine Austgulen spiller sesongens første kamp 4. november mot Colorado State-Pueblo.

Steder man kan følge Stine Austgulen sin sesong på:

CSU Rams Women’s Basketball: http://www.csurams.com/sports/w-baskbl/csu-w-baskbl-body.html

Mountain West Conference: http://www.themwc.com/schedule-list/#/w-baskbl/all/2015

mm

Forfatter: Jarl Kristian Jespersen

Jarl Kristian Jespersen spiller basketball for Centrum Tigers i BLNO, samt klubbens 2M-lag. Han er også trener for U19 laget til Centrum Tigers og jobber på Grefsen barneskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.