Intervju: Anders Nymos andre år på Menlo College

På Anders Nymos rom i Atherton, California henger det to flagg, og to basketballdrakter. Anders bor nemlig i sitt tredje land, og spiller nå for sitt tredje lag, men glemmer ikke røttene sine og alle de som har hjulpet ham dit han er i dag.


KURVBALL: Anders, kan ikke du fortelle litt om deg selv, for de som ikke kjenner deg så godt?

Anders Nymo: Født og oppvokst i Taipei, Taiwan, og flyttet til Norge da jeg var 11 år gammel. Som Marko Lepovic sa i sitt intervju så mener jeg at røttene fra hjemlandet har mye å si for den personen jeg har blitt i dag. Den viktigste livsvisdommen jeg tok med meg fra Taiwan er å respektere alle rundt meg, uansett om de er yngre eller eldre, gutt eller jente, osv. osv … Familien og jeg endte opp med å bo på Skjetten, det var også der jeg startet min norske basketballkarriere. Jeg tilbragte mine første 6 år i Norge som spiller for Skjetten Basket før jeg byttet til Bærum Basket for å prøve meg på BLNO-laget deres og samtidig spille for G19 laget sammen med mange andre som jeg har spilt på regions- og landslaget med opp gjennom årene.

Med hjelp av alle trenere jeg har hatt og alle lagkameratene jeg har spilt med, har jeg blitt den personen jeg er i dag, den spilleren jeg er i dag, og kommet til det stedet jeg er i dag. Jeg spiller nå for Menlo College i Atherton, California. Menlo College er Divisjon 1 NAIA skole, som konkurrerer i GSAC (Golden State Athletic Conference).

 

KURVBALL: Pakket du med deg noe spesielt fra Norge, når du først reiste over?

AN: Jeg tok med meg både Skjetten- og Bærum-drakten, og både det norske og taiwanske flagget til å henge opp på rommet mitt her.

 

KURVBALL: Hvordan/hvor startet du å spille?

AN: Da jeg var liten hang jeg alltid rundt storebroren min og gjorde alt han gjorde (det gjør jeg egentlig ennå). Da han begynte å spille basketball, så begynte jeg også med basketball. Alt var bare lek frem til 4. klasse på barneskolen – da begynte jeg å spille «competitve basketball» for skolelaget mitt i Taipei. Må gi en «shout-out» til storebror, Sander Nymo, som har vært mitt forbilde og min trener/lagkamerat siden dag 1. Etter at jeg flyttet til Norge, begynte jeg å spille for Skjetten Basket, og spilte der til jeg var 17 år gammel.

 

KURVBALL: Hvordan endte du opp i USA? Hvordan fikk du kontakt med skolene?

AN: Etter BLNO sesongen 2014/15 bestemte pappa og jeg oss for å dra på en tur til Florida for å sjekke ut noen skoler, og besøke noen norske College spillere (Julie McCarthy på Florida Institute of Technology, Stian Emil Berg på Nova Southeastern University, og Nico S. Østbye på Barry University) i håp om å få napp på noen av de skolene vi besøkte. Saint Leo University var blant en av skolene vi besøkte. Der ble jeg kjent med coach Kaniela Aiona som da var assistant coach. Vi pratet lenge om hvordan spiller jeg er, vi så på highlight-tapen min fra både landslag og BLNO, og vi fant rett og slett tonen ganske godt de timene på Saint Leo. Ca. 1 måned etter USA-turen fikk jeg en telefon fra Coach Aiona.  Han hadde fått head-coach stillingen på Menlo College i California og ville ha med meg på laget. Og her er jeg i dag.

 

KURVBALL: Hva har landslag og regionslag hatt å si for deg og din vei dit du er i dag?

AN: Regionslag, landslag og spill i BLNO åpnet for muligheten for meg til å spille College-basketball. På disse lagene lærte jeg mye av dyktige trenere, gode med-/motspillere og tøffe kamper/turneringer.  Eksponeringen mot det internasjonale basketmiljøet, i form av statistikker, videoer og omtaler, har også vært viktig for å ha noe å vise til utenfor Norges grenser.

 

KURVBALL: Ny sesong, hva er din rolle på laget i år?

AN: Nå som jeg ikke er Freshman lenger, er ikke «rookie mistakes» lenger aksetabelt for meg å ha/gjøre. Jeg vil si at forventningene fra både trenere og lagkameratene er høyere enn ifjor. Som en PG er rollen min å ha ansvar både på og av banen, vite hva som er best for laget, calle ut riktige plays til riktig tid. Forhåpentligvis er jeg på rotasjonen i år også, hvor jeg kan bidra med å gi ekstra ‘’punch’’ når jeg kommer av benken.

 

KURVBALL: Hvordan er livet på college?

AN: Livet på college er travelt, utfordrende, og utrolig gøy. Man ønsker at det er mer enn 24 timer i et døgn, siden det er så mye man må gjøre og ønske å gjøre. Det er viktig å finne en balanse mellom skole, trening og det sosiale, hvis man prøver å gjøre alt kan man fort bli veldig sliten, men man må egentlig bare nyte det.

 

KURVBALL: Hvordan er treningene i USA, kontra Norge?

AN: Skolen jeg går på er blant de mindre collegene i USA. Allikevel har laget mitt 1 head coach, 4 assistant coaches, 2 athletic trainers, 1 fysioterapeuter og 1 team manager med oss på hver trening. Det er rett og slett mer ressurser og mer profesjonelt her. Spillet her er mye mer fysisk, tempoet er høyere, og det kreves å gi 100% til enhver tid. Siden alle på laget har så sterkt konkurranseinstinkt, er det vanskelig å ikke være «på’n» på treningene.

 

KURVBALL: Har du noen faste rutiner?

AN: Jeg står opp rundt 7-8 på morgenen, spiser og går på skolen frem til rundt 12-12:30 tiden. Jeg får vanligvis rundt 30-40 minutter til å nyte lunsjen min, før jeg må kjappe meg til trening som begynner 13:30 og varer til 16:30. På kvelden har jeg enten mer skolearbeid å gjøre, eller så slapper jeg av med vennene mine.

 

KURVBALL: Hva studerer du?

AN: Jeg studerer International Business Management.

 

KURVBALL: Har du noen mål med basketballen?

AN: Jeg har nådd målene som jeg satt for meg selv da jeg var barn, som er følgende: regionslag, landslag, BLNO og College. Jeg håper basketball kan fortsette å ta meg med til steder jeg ikke har vært før, slik at jeg kan bli kjent med flere gode mennesker som elsker denne fantastiske idretten.

 

KURVBALL: Du snakket tidligere om at du byttet fra Skjetten til Bærum basket. Dette gjorde du for å prøve deg på BLNO nivå og spille med venner. Er det noe du kunne anbefalt for andre?

AN: Absolutt! Jeg fikk muligheten til å spille mot og med noen av landets beste spillere/trenere, og lærte masse av dem. Men samtidig er det viktig at man er moden nok til å ta det neste steget. Ikke «rush» det hvis ikke medspillere, trenere og foreldrene dine syns du er klar for det.

 

5 kjappe:

 

1. Hvis du kunne fått sendt over tre ting fra Norge hver måned, hva ville det vært?

AN: Alt mamma lager, uansett om det er brownies, spaghetti eller hva som helst. Savner mammas matlaging. Og noen flasker med julebrus skader ikke.

2. Hva savner du minst ved Norge?

AN: Kulden. Liker det varme været i Cali jeg.

3. Hvem vinner BLNO i år?

AN: Forstatt tidlig på sesongen, men jeg tror Centrum Tigers har et så pass solid lag i år også at de klarer «back-to-back». Jeg er også veldig imponert over hva Nidaros Jets og Konsberg Miners har oppnådd med både rekruttering og markedsføring, begge lagene har også hatt gode resultater hittil.

4. Har du Snapchat, Instagram eller Twitter så leserne kan følge deg?

AN: Andersnymo på både Instagram og Snapchat.

5. Har du en link til hjemmesider vi kan følge året ditt på?

AN: På hjemmesiden til Menlo College Men’s Basketball kan man følge med på både livestats og livestream til kampene mine.

http://www.menloathletics.com/sport/0/1.php

 

mm

Forfatter: Jarl Kristian Jespersen

Jarl Kristian Jespersen spiller basketball for Centrum Tigers i BLNO, samt klubbens 2M-lag. Han er også trener for U19 laget til Centrum Tigers og jobber på Grefsen barneskole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.