Nedrykk og maks 10 lag i BLNO det beste?

Er nedrykk fra BLNO og et maksantall på 10 lag det beste for BLNO, eller er det på tide å utvide? Reglene ble endret på Basketballtinget seinest i år, men var det virkelig de beste reglene som ble fastsatt?


I Norges Basketballforbunds reglement for BLNO, punkt 4 står det:

Opprykk/Nedrykk
Lag 9 og 10 rykker ned til regional 1. divisjon, men er kvalifisert til deltakelse i årets kvalifiseringsturnering for påfølgende sesongs BLNO. Hvis ikke nok lag i regional 1. divisjon ønsker opprykk, tilbys ledige plasser til de lagene som rykket ned fra ligaen, prioritert etter den rangeringen som de fikk i seriespillet.

Strider ikke dette litt mot hva som burde være delmålet med å lage en egen liga for toppserien, og hva som i starten var det? Om vanlig opprykk/nedrykk gjelder, hvorfor ikke bare kalle det for 1. divisjon? Pål Berg skreiv på bloggen sin i mars 2013: https://pauliord.wordpress.com/2013/03/01/velkommen-til-historietime/:

BLNO skulle være en liga etter NBA-modell: En serie uten opprykk og nedrykk, men der klubbene måtte innfri en rekke kriterier – blant andre organisasjon, økonomi, arrangement og selvfølgelig det sportslige.

Wikipedia står det:

BLNO (Basketball Ligaen Norge) er den øverste basketballserien for herrer i Norge. BLNO ble startet høsten 2000 etter mønster fra lignende ligaer blant annet i USA (NBA) og Sverige (Basketligan). Det ble satt strenge krav til lagene, blant annet til økonomi, et visst antall heltidsansatte, et visst antall utlendinger, en ungdomsavdeling med en viss standard etc., samtidig som ligaen ble gjort uavhengig av resten av ligasystemet, slik at det ikke lenger ville være noen automatikk i opprykk til eller nedrykk fra serien.

Hvorfor har man gått bort fra dette?

Nedrykk gjør at nye klubber ikke får mulighet til å utvikle seg i BLNO. I fjor var både Kongsberg, Fyllingen og Eidsvoll nye i BLNO. Bare Kongsberg overlevde – Fyllingen klarte bare å vinne 5 kamper, mens Eidsvoll tapte samtlige kamper. Fyllingen og Eidsvoll endte opp som lag 10 og 11 på tabellen, og måtte derfor si farvel til BLNO-spill begge to. Selv om Nidaros Jets kom på 9. plass på tabellen slapp de å rykke ned fordi det ikke var to 1. divisjonslag som ville rykke opp til BLNO, men ett: Persbråten – et lag som ikke har vunnet en eneste kamp så langt i sin første BLNO-sesong og som taper kampene sine med 23.3 poeng i snitt. Fyllingen hadde samme seier/tap-resultat som Nidaros Jets, men tapte innbyrdesoppgjørene mot Nidaros Jets og var dermed ute. Fyllingen rykket ut av BLNO på grunn av én eneste kamp.

Nasjonal 1. divisjon

Det ser tidlig ut som om Persbråten kan måtte nøye seg med én prøvesesong i BLNO og gå tilbake til regionsspill til neste år, akkurat som både Eidsvoll og Fyllingen måtte i fjor. Dette blir ekstra problematisk etter at nasjonal 1. divisjon ble fjernet. De lagene som velger å rykke opp til BLNO gjør det ofte fordi de dominerer sine regionale serier og trenger motstand. Som Eidsvoll, Fyllingen og Persbråten har erfart viser det seg at forskjellen mellom nivået på regionale 1. divisjoner og BLNO er ganske stort. Før var den nasjonale 1. divisjonen perfekt for disse mellomlagene; de lagene som ikke satser på importer, ikke har fokus på økonomi, sponsorer eller tilskuertall – de er bare for gode til å spille kun mot regionale lag. Dette har vært lag som Varden fra Tromsø som sliter med å finne motstand i nord eller studentlaget NTNUI Nerds fra Trondheim som hadde 35 seire og 4 tap på tre sesonger i Region Midt.

Nasjonal 1. divisjon ble fjernet i 2012. Håpet var da å slå sammen 1. divisjon med BLNO, og at antall lag i BLNO skulle økes. Turneringsansvarlig Eivind S. Jensen sa til Fædrelandsvennen før avgjørelsen ble tatt at:

Jeg håper at øverste nivå da vil bestå av 12-14 klubber fra hele landet som spiller en dobbel serie etterfulgt av sluttspill. Jeg tror det vil bli spenning både i topp og i bunn, og at nåværende 1. divisjonlag som Pirates, BK og Persbråten greit kan konkurrere med et nåværende eliteserielag som Ammerud.

Persbråten kunne kanskje ha konkurrert mot eliteserielagene i 2012, men det er vel ikke en fordel å kun ha spilt i regional serie i 4 år. Bergkameratene endret navn til Kongsberg Miners da de returnerte til BLNO etter de ble slått konkurs i 2004 som Kongsberg Penguins, og har gjort det usedvanlig bra. De kom på tredjeplass i fjor, og er så langt ubeseiret denne sesongen. Kristiansand Pirates har ikke prøvd seg på BLNO-spill enda. At man håpet på 12-14 klubber i BLNO har ikke blitt gjenspeilet i regelendringer fra forbundets side. Fyllingen sitt forslag om å øke til at det kan være 14 klubber i BLNO ble nedstemt under Basketballtinget 2016, med 53 stemmer mot og 3 stemmer for.

Fyllingen ville egentlig prøve seg en sesong til i BLNO, men fikk ikke godkjent søknaden sin av arbeidsutvalget i forbundet. Det var Fyllingen-styreleder Stein Håkon Nes lite fornøyd med, som følte seg forskjellsbehandlet etter at Kongsberg fikk bli med som lag nummer 11 i BLNO i fjor på tross av at de ikke hadde deltatt i opprykkskvalifiseringen og hadde endt på 4. plass i 1. divisjon i Region Øst.

Ingen importspillere? Si farvel til BLNO

Nedrykk gjør at klubber ikke har mulighet til å ha dårlige år. For første gang på 18 år trues Tromsø Storm med nedrykk. Laget som har vært i tilskuertoppen i BLNO i årevis, vunnet serien flere ganger og kom seg til NM-finalen seinest i fjor, har for første gang siden oppstarten ikke økonomien til å betale importspillere. Ammerud vant grunnserien – i år fikk ikke Ron Timus og Rivelino Pierre forlenget oppholdstillatelsen sin og måtte reise tilbake til USA –  og det kan hende laget rykker ned som følger av det.

I norsk basketball endrer ting seg fra år til år. Det ene året er man i NM-finalen eller man vinner serien, det neste året står man i fare for å rykke ned. Om man satser på lokale spillere som både Ammerud og Tromsø har valgt/blitt tvunget til å gjøre, sliter man ofte og sannsynligheten er stor for at man havner på bunnen av serietabellen*. Man får dermed indirekte signal om at om man ikke tar seg råd til importspillere, så har man ingenting å gjøre i BLNO. Er det den toppligaen vi vil ha? Vil vi ikke heller la lagene få en sesong her og der til å utvikle sine unge talenter?

Utover sesongen vil både Tromsø Storm og Ammerud Basket sine unge talenter bli mye mer erfarne og kunne krige mot topplagene. Det samme gjelder Persbråten som ikke har hatt tid enda til å bli vant med BLNO-nivået, men da lagene endelig begynner å bli akklimatisert og kampene blir jevnere og jevnere kommer det til å være for seint. Sesongen kommer da til å være over og det som kunne blitt en mye jevnere andre sesong for et ungt Tromsø-,  Ammerud- eller Persbråten-lag, kan komme til å bli erstattet med en dominerende sesong på regionalt nivå.

At lag 9 og 10 har mulighet til å delta i kvalifiseringsturneringen det året de står i fare for å rykke ned er vel og bra, men å stå i fare for å rykke ned fra BLNO på grunn av ett tap i en kvalifiseringsturnering er ikke det mest optimale. Om man heller økte antallet klubber som kan spille nasjonalt mot de beste klubbene har man flere lag og flere talenter som får utvikle seg mot den beste motstanden i Basketball-Norge. Om man spiller mot de beste blir man bedre, og over tid ville BLNO blitt en liga med flere og jevnere lag.

Med flere topplag får man også forhåpentligvis bredere rekrutteringsnedlagsfelt – særlig om disse topplagene er fordelt på flere forskjellige byer i landet. Og som vi alle vet er spillerrekruttering i bunn og grunn løsningen på alle problemene i Basketball-Norge. Er det sånn at man ved å inkludere flere lag i BLNO redder sporten og fikser alt? Selvsagt ikke, men nivået i BLNO begynner å bli såpass høyt at det er på tide å utvide.


*At Centrum Tigers greide å vinne Kongepokalen i fjor uten importspillere er et fantastisk unntak.


mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

5 kommentarer til «Nedrykk og maks 10 lag i BLNO det beste?»

  1. Hej! Jag tror Norskbasket måste gå mot 12-14 lag och finna någon form av att alla möter alla samt 2 gånger till i sin region, typ nord,syd,öst o väst, dessa matcher kan spelas i form av sammandrags helg. Norska ligan är helt ok, den blir bättre o bättre det finns en fantastisk energi i lagen som inte är så vanlig i övriga Europa,spelarna kämpar o sliter de kompenserar den ibland låga basket iq med ett stort hjärta. Det stora problem i Blno är hur fruktansvärt lite man jobbar med sin egen organisation samt sponsorer och publik.(Undantaget Kongsberg kanske någon till) Det måste in kravbilder NU direkt, denna säsong är på väg att gå förlorad,precis som ifjol o året innan o året innan……. Det märks icke ifall man vill göra något inom Norskliga basket, varken klubbar eller Förbundet, spelarna är värda större respekt av sina klubbar och sitt Förbund!! Go BLNO Go!!!

  2. Hei, kjempebra innlegg. Er veldig enig med dine synspunkter. Historisk sett har seriesystemet i BLNO blitt endret nesten årlig og sjelden til det bedre. Innføring av nedrykk vil kunne ødelegge helt for klubber. Iom at Varden ble nektet deltagelse i Region Øst 1M forrige sesong vil det nok neppe være lettere for Storm eller Nidaros å få innpass om de skulle rykke ned. Det vil i tilfelle være katastrofe for de lagene som ikke er fra Bergen eller Oslo.
    Forbundet tar et godt grep når de går vekk fra final four og de er i tråd med de fleste spillere og trenere jeg har snakket med. Det at man skal spille finalen over en kamp i forbindelse med KL sluttspillhelg er ganske uforståelig. Burde ikke nettopp finalen være best av 3, 5 eller 7? Tenk om KL sluttspillet blir i Bærum og Gimle og Frøya er i finalen? Det er jo nettopp slike kamper man kan rekruttere publikum og skape blest rundt.

    1. Hej! Det är helt rätt,kvart,semi o finaler måste på sikt upp på 5 matcher, man kan låta de lägre rankade laget spela hemma,borta borta, hemma borta om man vill lägga in kostnads aspekten i det. Slutspelet måste ge klubbarna intäkter i form av event o publik, man kan inte spela en final på neutral plan, det dödar intresset totalt. Men redan i grundspelet måste man ha 12-14 lag o 32-36 matcher innan slutspel. Skrota finalfour nu!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.