Studentlekene 2017 i Trondheim

Fra 23. februar til 25. februar ble det arrangert norsk studentmesterskap i basketball i Trondheim. 15 studentlag deltok i basketturneringen ved Studentlekene 2017, der vinnerne kvalifiserte seg til student-EM i Coimbra Portugal i 2018.


130 påmeldte studenter fra Bergen, Rena, Stavanger, Tromsø, Oslo og vertsbyen Trondheim utgjorde de 15 lagene – 9 herrelag og 6 kvinnelag. Trondheim BBK hadde dessuten oppvisningskamp i rullestolbasket mot et lag som var satt sammen av spillere fra forskjellige NTNUI Basket-lag. Trondheim BBK sitt rullestolbasketlag spiller i Region Midt sin rullestolserie mot 15 lag fra regionens herre- og kvinneserier. Hvert av de 15 lagene spiller én rullestolbasketkamp i løpet av sesongen mot Trondheim BBK.

Fra Trondheim BBK sin oppvisningskamp med rullestolbasket. Foto: Fride Thorsdatter Vaagland for Studentlekene Trondheim.

«Det er sykt kult at basketball er så populært blant studenter i Norge, og ekstra gøy var Studentlekene når vi hadde med lag fra Stavanger, Bergen, Oslo, Trondheim, Rena og Tromsø,» sa leder for Studentlekene basketball Siri Granheim. «Nivået var veldig bra i år, det var mange jevne kamper, i både semifinaler og finaler. Det var ekstra gøy at mange hadde tatt turen til hallen lørdag for å få med seg finalene. Det var virkelig stemning i hallen.»

Kvalifisering til student-EM i Portugal

Finalene for herre- kvinnelagene var på lørdagen. På kvinnesiden ble det NTNUI Shakers som møtte OSI i finalen. Shakers vant på hjemmebane 44 – 32 over OSI, og lederen for basketball under SL fikk oppleve å være både leder for og mester av SLs basketballturnering.

«Det ble lange dager i hallen og tidlig opp om morningen for å gjøre alt klart. Det var stressende til tider, men det gikk veldig bra til slutt, og når man får hyggelige tilbakemeldinger fra deltakere om at arrangementet var vellykket er det ekstra hyggelig å høre. NTNUIs basketballutøvere og dommere har gjort en herlig innsats under SL med dømming og sekretariatjobb,» sa Granheim. «Å bli studentmestere under arrangementet toppet det hele. Det var sykt digg å få den gullmedaljen rundt halsen. Det var virkelig en lagseier i finalen.»

Leder for Studentlekene basketball Siri Granheim følger spent med i herrefinalen mellom TSI og NTNUI Nerds. Foto: Fride Thorsdatter Vaagland for Studentlekene Trondheim.

Det var NTNUI Nerds, fjorårets sølvmestere i nasjonalt sluttspill for herrer senior som møtte TSI sitt herrelag i finalen. Nerds var kampens klare favoritter etter å ha vunnet alle sine tidligere kamper med god margin, men laget fra nord vant kampen 48 – 39 takket være et beinhardt forsvar.

«Vi bommet på mange enkle skudd som vi vanligvis treffer, og når vi går glipp av hvertfall 10 lette poeng blir det vanskelig. Vi skyter også dårlig fra distanse,» sa spillende trener for NTNUI Nerds Martin Petersen som også ble valgt ut på turneringens All Star-lag. «I forsvar er vi ikke disiplinerte nok og hjelper ikke hverandre godt nok. Det føltes som om vi er stang ut, i stedet for stang inn hele kampen.»

Gjestene fra Tromsø var mer fornøyde med seg selv etter finaleseieren.

TSI feirer seieren sin over NTNUI Nerds i Studentlekenes finale i basketball for herrer. Foto: Fride Thorsdatter Vaagland for Studentlekene Trondheim.

«Det ble en kamp med høy intensitet helt til siste spilleminutt. Vi spiller kanskje sesongens beste kamp med stabilitet i angrep og enda bedre forsvar og sitter etterhvert på en 14 poengs ledelse når det gjenstår 1 periode. NTNUI starter 4. periode med et skjerpet angrep og scorer plutselig 8 poeng på rad og vi må ta time-out,» sa spillende trener for TSI Lars Petersen. «Etter time-outen kommer TSIs mest rutinerte spillere ut på banen og har som oppgave å sørge for at tid blir tatt av klokka og unngå at ledelsen skulle krympe videre. Vi fullfører kampen med det harde forsvaret vi har hatt hele turneringen og vinner til slutt med 9 poeng.»

TSI sitt herrelag og NTNUI Shakers har dermed kvalifisert seg til student-EM 2018 i Coimbra, Portugal.

Basketball under Studentlekene viktig for sporten

Studentlekene viser gjerne noe som er særegent i rekrutterings- og frafallssammenheng. Mange som spiller sport på studentlag er spillere som tidligere har spilt basketball, sluttet og så tatt det opp igjen når de har blitt oppmerksom på at studiestedet har en basketballgruppe. Ved Studentlekene ser man gjerne igjen disse spillerne, som enten fortsetter å spille basketball etter endt studie, eller slutter igjen. Man ser også basketballspillere som aldri har spilt før, spillere som har blitt nyrekruttert til sporten under studiene sine.

«Studentleker gjør at vi kan spille og møte andre studenter fra andre universiteter i Norge som deler den samme interessen og gleden for sport. Det er så viktig å kunne vise fram basketball. Basketball er en sykt kul sport, og når man har slike arrangementer som studentleker kan man vise fram sporten til andre studenter som kan være potensielle nye spillere,» sa Granheim om viktigheten av å ha basketball under Studentlekene. «Sporten er ikke særlig stor i Norge, og det er derfor veldig viktig å vise den fram. På NTNU har vi merket pågang da vi høsten 2014 hadde såpass mange som ønsket å spille at vi måtte opprette to nye lag. Det er morsomt å se.»

For lag som Tromsøstudentenes idrettslag (TSI) sitt kvinnelag er slike studentmesterskap også viktig for kamperfaring i det hele tatt, som er vanskelig å få i Region Nord i Basketball-Norge for kvinnelag.

Medaljer, All Star-lag og MVP

GULL kvinner: NTNUI Shakers
SØLV kvinner: OSI
BRONSE: NHHI Basketjenter

GULL menn: TSI
SØLV menn: NTNUI Nerds
BRONSE: OSI Dudes

Fredrikke Hylen fra NTNUI Shakers ble kåret til turneringens beste kvinnelige spiller (Most Valuable Player, MVP). Elias Ingebrigtsen ble kåret til turneringens beste mannlige spiller. Det ble også valgt ut 5 spillere til hver av turneringens to All Star-lag.

Turneringens All Star-lag kvinner:
Kristine Lindholm, NTNUI
Bjørg Husbyn, NTNUI
Fredrikke Hylen (MVP), NTNUI
Ina Ekholt, OSI
Lise Breivik, NHHI Basketjenter

Turneringens All Star-lag herrer:
Martin Petersen, NTNUI
Anders Engen, NTNUI
Levi Dakin, OSI
Øystein Skogvold, TSI
Elias Ingebrigtsen (MVP), TSI


Se også Under Dusken sine saker om basketball fra Studentlekene 2017:

Nordnorsk basket-gull
– Fornøyd, så lenge vi får være med på gallaen
Gutta i boksershorts til bronsefinale


Alle bilder, inkludert forsidebildet: Fride Thorsdatter Vaagland for Studentlekene Trondheim.

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.