Wang legger ned basketlinjen, NBBF vil samarbeide med de resterende basketlinjene

Siden 1996 har basketball vært et tilbud for videregående elever ved Wang toppidrett, men høsten 2017 er det dessverre slutt.


Ifølge toppidrettssjef ved WANG Toppidrett i Oslo, Kristian Gilbert, er grunnen til at basketlinjen blir lagt ned sammensatt, men det mest fremtredende er ønsket om å gi flere plasser til andre idretter som har en tydelig satsing på klubb og forbundsnivå.

«WANG Toppidrett vil ha forutsigbarhet når det gjelder søkermengde og satsing og da prioriteres idretter hvor dette er mer tydelig. Det er stort trykk fra klubber og forbund innen andre idretter som ønsker mer satsing og samarbeid med WANG Toppidrett.» Han legger til at basketball har vært en del av WANGs tilbud i over 20 år og synes det er synd at tilbudet nå legges ned. De som allerede har begynt på WANG Toppidrett i Oslo med basketball som toppidrett vil fortsatt ha et tilbud de to neste årene, men det tas ikke inn nye elever til en egen basketgruppe til høsten.

Wang Toppidrett har vært et naturlig valg for mange spillere som ønsker å kombinere basketball med videregående utdanning. Av elever som nylig har gått på Wang finner vi bl.a. Harald Eika Frey, Johannes Dolven, Amanda Allen og Anders Nymo. Tidligere har også store norske talenter som Tina Stenerud Moen, Therese Häger, Miilah Kombat og Espen Stien benyttet seg av tilbudet. Sportssjef og trener på basketlinja er Inge Kristiansen som nettopp ble kåret til årets topptrener av NBBF etter at han ledet Centrum Tigers til sin første kongepokal.

I 2014 var 7 spillere på Norges U18 landslag Wang-elever: Harald Eika Frey, Sander Rivø Aslesen, Johannes Dolven, Sindre Langaard Jensen, Anders Nymo, Mats Selboe og August Volckmar. Foto: Stein Nymo.

Som et resultat av WANGs nedleggelse av basketlinjen har Norges Basketballforbund (NBBF) besluttet at et bedre samarbeid med videregående skoler med basketlinje må prioriteres da det kan styrke utbyttet av «spillerløypen» for norsk basket. Nicholas Phillip har ansvaret i NBBFs styre og kan fortelle at samtlige toppidretts- og basketlinjer på videregående skoler skal kartlegges og følges opp for å sikre at skolene er informert om NBBFs sportslige plan. I tillegg skal skolene føle at basketlinjene er relevante for deres virke, at det er i NBBFs interesse og at NBBF ønsker å bidra. De ønsker ikke å ha én preferert samarbeidspartner, men vil stimulere et samarbeid med alle skolene som tilbyr disse linjene.

24. februar presenterte NBBF et informasjonshefte med oversikt over skoler som tilbyr basketball i videregående skole. I Region Øst finner vi Asker VGS, Norges Toppidrettsgymnas (NTG), Kongsberg VGS, Bjerke VGS og Lambertseter VGS.

I Oslo er det Bjerke som har den største basketballgruppen med både gutter og jenter. Gunnar Nesbø fra Ullern Elite er basketballtrener og de bruker Apalløkka som treningsarena.

Lambertseter tilbyr toppidrett for alle idretter og har dermed utøvere fra mange forskjellige idretter i tillegg til basketball. Kalle Ossiannilsson er toppidrettslærer og baskettrener og ønsker flere basketballspillere til skolen. De er opptatt av det faglige i tillegg til det sportslige på Lambertseter og har et høyt karaktersnitt på sine elever. Det er for tiden et spesielt fokus på å rekruttere flere jenter til skolen.

I tillegg har Persbråten VGS basketballspillere på sin toppidrettslinje og to andre skoler har planer om å starte opp med basketball. Avdelingsleder ved idrettsfag på Ulsrud VGS, Torstein Dynna, kan opplyse om at de er i dialog med noen klubber om å få et basketballtilbud for ungdommen i nærmiljøet. De håper å kunne starte opp med noen basketelever allerede til høsten og få en fullverdig gruppe på 25 elever i løpet av noen år. Valle Hovin VGS  er en helt ny videregående skole med toppidrett i sitt fagtilbud. De ønsker i første omgang å tilby fotball, basketball og turn til sine toppidrettselever og skal bruke treningsanlegget på Valle Hovin. Assisterende rektor, Espen Sandnes Frøystveit, informerer om at de ikke ennå har trener på plass, men at de sikter seg inn på et tilbud som er rettet mot de som virkelig vil satse på basketball.

mm

Forfatter: Ingri Reithaug

Ingri Beck Reithaug er styreleder i Centrum Tigers og medlem av styret i NBBF Region Øst. Hun har prøvd seg som både trener og dommer og har spilt på alle nivåer som seniorspiller. Nå spiller hun i 2. divisjon og skriver masteroppgave i Sosiologi på UiO.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.