Intervju og video: Espen Stien med ny scoringsrekord på 57 poeng

Espen Stien har alltid vært en stor scorer. 12. februar sementerte han scoringsevnene sine i norsk basketballs historie med å slå rekorden for flest poeng scoret i en BLNO-kamp av en enkelt spiller.


Stian Mjøs scorte 50 poeng 19. januar 2016, og slo med det rekorden for flest poeng scoret i en enkeltkamp av en norsk spiller. En rekord som Espen Stien matchet 14. februar samme år, og slo ett år senere. Stien slo med det også Scott English sin rekord for flest poeng scoret av en BLNO-spiller (norsk og utenlandsk) på 50 poeng. 12. februar 2017 scorte Stien 57 poeng da Asker Aliens møtte Bærum Basket i Nadderudhallen. Likevel endte det i tap for Asker Aliens, og Bærum Basket vant 115 – 93.

Espen Stien er til daglig fysioterapeut og personlig trener ved HolmenKlinikken. I tillegg jobber han med utdanningen innen fysisk trening og skadeforebygging for NBBF, og trening og skadeforebygging med det norske Sandvolleyballandslaget ved Victoria Faye Kjølberg. På kveldene og i helgene spiller han basketball for Asker Aliens i BLNO. Da vi snakker med Stien sitter han på toget hjem i 23-tiden på en søndag, etter bortekamp i Tromsø.

KURVBALL: Hvordan er det å være på reisefot så seint og så måtte dra på jobb tidlig på en mandags morgen?

Stien: Det blir mye reising, men heldigvis bestemmer jeg jobbtider selv. Jeg pleier å være flink og prøver å ha en rolig morgen etter kamp og sen reising.

KURVBALL: Hvordan får du inn treningsmengden som skal til for å bli en så god scorer?

Espen Stien: Det er prioriteringer. Det blir mye jobb og trening, men det er det jeg synes er morsomt. Så da klarer jeg å sette av tid til det. Tror ikke nødvendigvis rekorden er et resultat av veldig hard baskettrening i år, men heller øvelse over mange år med effektiv skyteteknikk og god generell trening for å kunne holde et høyt nivå på spillet selv mot slutten av kampen.

KURVBALL: Trener du på spesielle måter for å holde et høyt nivå mot slutten av kampen?

Stien: Generell styrke- og utholdenhetstrening hjelper godt på, men også det å pushe seg på treninger, helst hardere enn i kamper, slik at en blir vant til å spille på et høyt nivå selv om man er sliten.

KURVBALL: Har du en spesiell teknikk for å komme inn i flytsonen?

Stien: Nei, egentlig ikke. Handler vel mer om at Djo var ute og jeg visste at vi trengte noen til å ta litt mer ansvar når vi ikke får scoringer fra han. Eller den oppmerksomheten han får fra det andre laget for å åpne opp for oss andre. Men det hjelper alltid å prøve å få de skuddene man er mest glad i.

KURVBALL: I fjor scorte du 50 poeng kun uker etter Stian Mjøs tok den daværende rekorden. Hvordan føltes det da du innså at du greide å slå rekorden hans nå?

Stien: Ikke så farlig å slå rekorden hans egentlig. Men alltid morsomt når man kan score så mye uten å ta alt for mange skudd.

KURVBALL: Ikke litt deilig å ta rekorden fra ham i en kamp mot ham?

Stien: Det var han som fikk seieren i lokaloppgjøret, men ålreit at ikke historien ble at de kjørte over oss.


Stien scorte de 57 poengene sine med 58% på 2-poengere, 54% på 3-poengere og 80% på straffer. Runar Almsengen har redigert en video med samtlige scoringer (saken fortsetter under videoen):

Stien har vunnet NM med Asker Aliens 3 ganger. Han har aldri spilt college-basketball, men spilte tre år i Nederland mens han gikk ved Saxion i Enschede og utdannet seg til fysioterapeut. Da spilte han for Enschede Jugglers som spilte i 1. divisjon, og rykket opp til det nest høyeste nivået det siste året da Stien spilte der. Han byttet mellom å spille startende point guard og shooting guard mens han var der, og kom med på All Star-laget samtlige år.

KURVBALL: Har du noen gang vurdert å spille profesjonelt etter studietiden?

Stien: Nei, ikke etterpå. Det var jo tanken en veldig lang stund når jeg var ung, men tror ikke jeg var helt motivert for det. Jeg synes basket er supermorsomt, men det holder med å gjøre det som hobby og ha tid til andre ting også.

KURVBALL: Hvorfor valgte du Nederland framfor college i USA?

Stien: Jeg var ikke klar for å reise fra familie og venner i Norge for 4 år. College er jo gjerne rett etter videregående, mens Nederland var noen år etter det igjen, da jeg hadde bestemt meg for å bli fysioterapeut. Og var litt mer klar for å reise og oppleve noe litt annet, pluss at jeg hadde noen nære venner der nede.

KURVBALL: Hender det at du angrer?

Stien: Nei, veldig fornøyd med valgene mine egentlig, og med hvordan det har blitt. Så jeg angrer absolutt ikke, men tenker noen ganger at det hadde vært morsomt å ha spilt college basket.

KURVBALL: Er det noe du savner i BLNO eller i norsk basketball generelt?

Stien: Veldig vanskelig å svare på. Kanskje litt profesjonalitet. Nivået er ikke helt på topp lengre. Det hadde vært morsomt med flere tilskuere. Synes Kongsberg har gjort en fantastisk jobb, og det hadde vært utrolig morsomt om flere klubber kunne lært litt av Baard Stoller og de som jobber i Kongsberg Basket. Jeg tror det trengs for å få fram nye unge spillere som eventuelt kan få sjansen til å spille nedover i Europa eller college basket.

KURVBALL: Hvordan ble det til at du ble trener ved Basketskolen?

Stien: Basketskolen har vært drevet av familien Stien med hjelp av andre siden 1980. Så etter å ha vært deltaker i mange år, så begynte jeg som trener der. Det var en helt naturlig overgang. Sommerens store høydepunkt for meg og mange av basketvennene mine i alle år. Jeg har lært mye av utrolig mange gode trenere der, og synes det er veldig morsomt å kunne hjelpe unge lovende spillere å utvikle seg i sommermånedene også.


Takk til Espen Stien for at han tok seg tid til å snakke med oss!

Forsidebildet er fra årets All Star-kamp. Det er tatt av Willy Larsen. Sjekk gjerne ut bildene hans på Facebook.

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.