Nidaros Jets sitt harde første møte med sluttspillet

Nidaros Jets 82 – 96 Bærum Basket. Vinneren av kvartfinalen er så å si avgjort. Trondheimslaget får lite drahjelp fra importen sin mens gjestene får besøk fra en tidligere importspiller.


Det var bare én måte dette kunne gå veien for Nidaros Jets: om hele laget spilte sammen og unngikk å gjøre de dumme feilene. Det skjedde ikke på lørdag mot Bærum Basket og en må nesten anta at det er seriesølvlaget som vinner denne kvartfinaleserien og går videre for å møte vinneren av Gimle Basket mot Asker Aliens. Resultatet viste bare 82 – 96, men kun på grunn av treerne som begynte å sitte for Nidaros mot slutten av kampen da alle visste at det hele var avgjort.

Jakob Baiden #42 klarer akkurat å forhindre at ballen havner utenfor sidelinjene.
Foto: Robert Magnussen Tlf: 99377622

Trondheimslaget slet med det meste mot Bærum – om man bommer på putback etter putback (Nidaros sin toppscorer for kampen Jakob Baiden med 19 var 2/8 på topoengere) blir det vanskelig å slå Stian Mjøs og co. Det blir også vanskelig når man har gitt fyken til lagets beste spiller Earl Simba, som ledet BLNO i returer og blokker. Det kan godt være at Jets hadde gode grunner til å skilles med Simba, men utenifra så ser man veldig godt det sportslige som laget mister med å gjøre det. Sportslig så ser avtalen med Simba ut som en av BLNOs beste, en gratis-spiller som produserer som en betalt import.

Det lange fallet

Det så så lovende ut for Nidaros i begynnelsen av sesongen da Evan Roquemore kom inn som en point guard som ikke bare var interessert i å snitte flest mulig poeng, men faktisk spilte bra lagbasketball. Det er det ikke alltid man får med en importspiller, og Nidaros har vært «uheldig» med å få statistikkjegere som sine importspillere tidligere. Derfor var det ekstra kjedelig når Evan Roquemore røk menisken i kneet sitt angivelig i anledning nyttårsfeiringen og dro hjem til Nevada for å rehabilitere skaden, og Nidaros Jets valgte å hente inn en gammel kjenning i Kahlil McDonald.

Kahlil McDonald #7 angriper kurven mot JD Weatherspoon #24.
Foto: Robert Magnussen Tlf: 99377622

Om ikke Simba-avtalen var en av de beste i BLNO, så er i alle fall McDonald-avtalen en sterk kandidat til en av de dårligste. Når laget ser bedre ut med importspilleren sin på benken så er det faktisk krise. Ingen av skuddene ser ut som om de er i flyten til lagets angrep og skuddvalgene hans får envher basketballtrener til å krympe seg. Misforstå meg rett, Kahlil McDonald er en skikkelig god scorer og skytter, men når man kun dribler ballen frem til halvannen meter utenfor trepoengslinjen og fyrer løs, eller prøver seg på umulige step back-trepoengere med en hånd i trynet er det ikke rart av man bare treffer på 3 av 9 trepoengsforsøk. Om han står alene i hallen så treffer han på 95 av 100 treere med lyset slått av, men gjør det veldig vanskelig for seg selv og laget med å bare fyre løs uten mål og mening.

Kommende semifinaler

Til tross for overkjøring fra Bærum Baskets side var hverken stjernespiller Stian Mjøs eller trenerduoen Mathias Eckhoff og Per Tøien fornøyde med bortelagets prestasjon i Trondheim.

«Nei, det var dårlig», sa Stian Mjøs. «Det går opp og ned, vi blir litt slappe av å lede mye.»

«Som trener lurer man på: ble vi bedre i dag? Jeg tror ikke det», sa Mathias Eckhoff etter kampen.

Selv om en skulle tro at man er fornøyd med en seier eller at man leder med mye så virker det ikke som om Eckhoff og Tøien er det når man ser de på benken. Eckhoff er frustrert over feil laget hans gjør og uttrykker seg høylytt når det skjer. Om en Bærumspiller gjør en spesielt viktig feil så blir han benket og Per Tøien drar frem tavla for å tegne og forklare. Det virker som om Bærum prøver å bruke denne kvartfinaleserien på å bli bedre. Bærum har virkelig lyst til å være klar når de går videre til semifinalen. For selv om hverken Mjøs, Eckhoff eller Tøien anser serien mot Nidaros Jets som vunnet helt enda så er det semifinalen de forbereder seg på. Der møter de mest sannsynlig Gimle Basket.

«Ja, se her. Det var det jeg tenkte», sier Eckhoff etter å ha fisket frem mobilen fra lomma mens han viser livestats fra kampen mellom Gimle og Asker. Stillingen viser Asker 29 – 70 Gimle. Han sier at i utgangspunktet var Gimle litt nervøse for å møte Asker på grunn av Loo Djo Yele. Kampen endte 69 – 93 og Mathis Eckhoff kan omtrent begynne å forberede seg til semifinalen allerede.

«Gimle er det mest allsidige laget», sier Eckhoff om Bergenslaget som vil være en av de tøffeste motstanderne i årets BLNO-sluttspill. Han tror likevel Bærum matcher ganske godt opp med Gimle – et lag som mange sliter med på grunn av blant annet unge Lars Espe. Bærum tror de har et ess i ermet som kan plage Espe fra å være så effektiv som han vanligvis er, noe Eckhoff påpeker at de har gjort hver kamp de har møtt Gimle denne sesongen.

«Å begrense Lars Espe og Magne Fivelstad blir viktig. Eric Gilchrese sitt forsvar på Lars er en viktig del av det», sier Stian Mjøs om hvordan Gimle skal stoppes i en eventuell semifinale. «Dessuten må vi holde de fra å få tak i offensive returer.»

Magne Fivelstad tar nest mest returer i BLNO av de gjenværende spillerne i sluttspillet (Yele fra Asker og tidligere Simba for Jets var de eneste som tok flere returer i gjennomsnitt i grunnserien). På tredjeplass finner man JD Weatherspoon for Bærum Basket. Bærum vs. Gimle blir en spennende serie. Om Bærum greier å komme seg helt til finalen vil de mest sannsynlig møte Kongsberg Miners, som de har både tapt og vunnet mot i jevne, spennende kamper.

Lokalfavoritten Christian Tøfte #11 angriper Gaute Haugen #5.
FOTO: Robert Magnussen Tlf: 99377622

«Vi tapte sist vi spilte mot Kongsberg Miners. De slo oss med å spille trekant pluss to i forsvar (tre spillere spiller soneforsvar, mens de to andre dekker hver sin mann, red. anm.)», sier Eckhoff om serievinnerne. «Det var vi nok ikke helt forberedt på. Nå har vi trent litt mer på det og tror vi er mer klare for det.»

Kjørte 4 timer fra Sverige for å se gamlelaget sitt

Sluttspillet er en spesiell tid i sesongen. Familie og venner som ikke vanligvis har mulighet til å se kamper tar turen og stemningen er en helt annen. Blant annet hadde Alexander Fredheims far Magne Fredheim tatt turen og satt i sekretariatet for anledningen. I tillegg hadde tidligere Bærum Basketspiller Mike Bruesewitz kjørt i 4 timer (inkludert en matstopp) fra Östersund i Jämtland for å se sine gamle lagkamerater spille i sluttspillet. Bruesewitz scorte 92 poeng sammen med Stian Mjøs da Mjøs tok den forrige scoringsrekorden på 50 poeng mot Centrum Tigers. Denne sesongen spiller Bruesewitz for Jämtland Basket og har ikke sluttet å score mye etter at han forlot Norge. Han er på en fjerdeplass i poeng scort i snitt per kamp i svenske Basketligan, som er det høyeste nivået i Sverige. Han havnet på fjerdeplass i snitt i BLNO i fjor da han spilte for Bærum. I tillegg er han en av favorittene til å vinne mest verdifulle spiller (MVP) denne sesongen og har ledet Jämtland Basket til sin første vinnende sesong i lagets historie. Bruesewitz ble kåret til sesongens MVP i BLNO i fjor. Med kun 4 kamper igjen er Jämtland på en femteplass i et vidåpent sluttspill der alle lagene fra 1-7 kan ende opp som mestere.

At Bruesewitz’ forrige lag er en av de største favorittene til å vinne kongepokalen i år er det ingen tvil om. Hva hindrer de i å nå helt opp?


Dagens statistikktoppnoteringer:
Nidaros Jets:
Jakob Baiden 19 poeng
Jakob Baiden 20 returer
Simon Midtvedt 5 assists

Bærum Basket:
Stian Mjøs/JD Weatherspoon 29 poeng
JD Weatherspoon 9 returer
Eric Gilchrese 9 assists

Søndag 12. mars spilles disse kampene i sluttspillet i BLNO:

17:00 – Centrum Tigers – Frøya Basket – Vulkanhallen
18:00 – Tromsø Storm – Kongsberg Miners – Tromsøhallen


Alle bildene er tatt av Robert Magnussen for NidarosFoto. Ta kontakt med han på tlf: 99377622 angående bruk av bilder.

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.