Overleve eller utvikle: Nidaros Jets 72 – Tromsø Storm 77

Kampen mellom Nidaros Jets og Tromsø Storm lørdag 3. februar er det perfekte eksempel på det tveeggede sverdet som importspillere er. De to lagene er like på flere måter. Ikke bare kriger de i bunnen av tabellen om plassering og de to siste sluttspillplassene denne sesongen, men de er også to BLNO-lag som kommer fra to av de minste basketregionene. Det siste gjør kanskje at det er ekstra vanskelig å overleve i BLNO sesong etter sesong, samtidig som man skal utvikle nye, lokale talenter.


Kampen mellom Nidaros Jets og Tromsø Storm lørdag 3. februar er det perfekte eksempel på det tveeggede sverdet som importspillere er. De to lagene er like på flere måter. Ikke bare kriger de i bunnen av tabellen om plassering og de to siste sluttspillplassene denne sesongen, men de er også to BLNO-lag som kommer fra to av de minste basketregionene. Det siste gjør kanskje at det er ekstra vanskelig å overleve i BLNO sesong etter sesong, samtidig som man skal utvikle nye, lokale talenter.

Tromsø Storm kriget hele forrige sesong for å ikke måtte spille kvalifiseringsturnering til BLNO og rykke ned. Med få veteranspillere, en stall full av lokalt talent og ingen importer var det vanskelig å sikre seiere, men også vanskelig å lokke tilskuere til hallen (sammenlignet med tidligere tilskuertall. Laget havnet fortsatt på 2. plass i gjennomsnittlig tilskuertall i fjor i BLNO). At mange lokaltalenter fikk mye spilletid var ikke nok – et lag må vinne kamper for å tiltrekke publikummere. Klubben valgte å forlenge kontrakten til Kenneth Webb og heller satse på hans talentutvikling for de unge spillerne, enn å bringe inn et par importer. Valget mellom importer og trener var nødvendig for å få Tromsø Storm på rett spor økonomisk.

Laget endte opp med kanskje overraskende 9 seire på 29 kamper, og fikk sisteplassen i sluttspillet hvor de møtte Kongsberg Miners som vant de to første kampene i best av 3-serien, med henholdsvis 5 og 17 poeng. Tromsø unngikk med det å måtte spille i kvalifiseringsturnering. Det var det Persbråten og Ammerud som måtte.

Få seire og færre tilskuere gjorde det kanskje også vanskeligere for Storm å sikre seg nye sponsorer, men de greide altså å få avtaler nok til at klubben har kunnet hente inn to importer. Shawntez Patterson ble hentet inn i november 2017 takket være rederiet Hermes som kom inn som ny hovedsponsor. I januar i år hentet de inn Keon Lawrence som også tidligere har spilt for laget.

Nå er Tromsø Storm igjen på toppen av tilskuere på hjemmekamper, og har allerede vunnet like mange kamper som de gjorde i hele fjor. Om det er på grunn av importer, seire eller hva det nå enn er, er vanskelig å vite.

I kampen mot Nidaros Jets på lørdag var i alle fall importspiller Keon Lawrence en stor del av grunnen til at Tromsø vant.

Nidaros Jets har i likhet med Tromsø Storm også to importer, men begge har vært med fra sesongstart av. Nidaros har ikke like lang fartstid og historie i BLNO som Tromsø. De har heller ikke samme lokale tilhørighet som Tromsø har, både når det gjelder antall lokale spillere, spilletid på disse og spillerfokus. Nidaros har en større andel studenter fra hele landet enn Tromsø (kanskje tilfeldig), og spillerfokuset ser ut til å ligge mer på importspillernes evne til å skape angrepssjanser. Med australske Joel Spear ute for Nidaros så det ut til at Nidaros sin kampplan gikk ut på å la angrepsspillet gå gjennom amerikanske Evan Harris, og enten la han angripe kurven i post-området, eller la han skape noe for andre fra området mellom straffelinja og trepoengerslinja. Tromsø Storm sine plays avhenger mer av mye spiller- og ballbevegelse for å få blant annet skytter Aron Finstad åpen langs trepoengerslinja eller å gi en kjapp pasning til en kuttende spiller.

Keon Lawrence styrte mye av det offensive for Storm. Han sørger for at alle beveger seg dit de skal, og er viktig for at ting går så bra som det gjør for Tromsø denne kampen. Det som er kjedelig med å hente inn en point guard som importspiller er at disse ofte får mye spilletid (Keon Lawrence spilte alle 40 minuttene av kampen) og man sjeldent får se de lovende lokale spillerne skinne på denne posisjonen. En av spillerne man gleder seg til å se når man drar på Tromsø Storm-kamp er point guard Johannes Lange, som kun fikk 17 minutter og  bare tok to skudd.

At Joel Spear satt med en forstuet finger hadde mest sannsynlig konsekvenser for Nidaros Jets sine muligheter for seier denne kampen. Laget hadde 16 turnovere, hvor mange av de ledet til enkle poeng for Tromsø Storm. Men at han satt gjorde også at lokale spillere som Erik Matsen fikk starte kampen og med det flere sjanser i angrep. Matsen scorte 8 poeng på en tidsperiode på 5 minutter, som han fulgte opp med 4 assists. Matsen har et vidt spekter av skudd og moves, og kan score i bøttevis om man får sjansen og har grønt lys til å angripe. Når han gjør det er det morsomt å se på.

Kampen var jevn lenge, men Tromsø Storms forsvar mot slutten av kampen tvang frem turnovers og skapte lette kontringer. Kampen endte med Nidaros Jets 72 – 77 Tromsø Storm. Tromsø Storm har per nå 7. plass og Nidaros 8. og siste plass i sluttspillet. Tromsø er 2-1 i kamper mot Nidaros Jets, som kan være avgjørende i kvalifisering til sluttspillet og kanskje plassering. Ikke bare vil Tromsø ha 7. plassen fordi de da slipper å møte ubeseirede Asker Aliens, men de matcher også opp bedre mot 2. plassholderne Kongsberg Miners som de har greid å vinne over allerede denne sesongen.

Se lagenes kamprapporter her: Nidaros Jets og her: Tromsø Storm.

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.