Stian Mjøs: til neste år er han kanskje borte

Da Asker Aliens’ seiersrekke ble brutt var det Stian Mjøs som var den store helten. Han har vært kanskje den beste norske spilleren i BLNO i en lang årrekke, men til neste år kan det være han er borte.


Stian Mjøs skriver på masteroppgaven sin, som han er ferdig med til våren. Da er han ferdigutdannet siviløkonom. I tillegg er han hjelpetrener på NTG. Overraskende nok spilte Mjøs aldri basketball på college. Etter videregående var han ett år i siviltjenesten, før han dro til Sverige for å spille profesjonelt. Da hadde han 3 år med BLNO-spill under beltet, ett for 3B og to for Asker Aliens.

Vi tok en prat med han i sommer da han trente med landslaget i Ørakerhallen.

«Var ikke så keen på å dra bort til USA,» sa Stian Mjøs om den potensielle college-karrieren sin. «Og så spilte jeg for Jämtland, og når du har tjent penger så kan man jo ikke spille college-basketball lengre.»

«Jeg fant ut at jeg måtte studere. De har et bra universitet der, men å studere på svensk var en no-go, så jeg flyttet heller tilbake til Norge og startet på BI. Og da gikk jeg ett år der, så dro jeg til Danmark for et halvt år og så kom jeg tilbake.»

Hvorfor fortsatte du ikke i Danmark?
«Jeg ble jo oppringt av han coachen der, og fikk en tiltenkt rolle, som var den samme som jeg hadde i BLNO, som point guard. Så kom jeg over dit og så fant han ut at jeg kunne skyte. Jeg er jo helt ok til å skyte ball. Så jeg ble satt som en shooting guard, en toer, så jeg ble satt ned i hjørnet og så fikk vi en canadier som var point guard også sendte han ikke kula, og det var ikke noe fett.»

«Da ble det – det er kanskje litt høyere nivå enn i Norge, men det var ikke fett å spille, det var ikke noe gøy. Og når du blir litt demotivert fordi det ikke er noe gøy med basketen så er det ikke noe gøy å lese skole – jeg var jo nettstudent. Så basketen gikk utover skolen og studiene gikk utover hele livstilværelsen min og da gidda jeg ikke mer og dro hjem.»

«Det var ikke det at jeg ikke fikk spille. Jeg snitta jo ca. 30 minutter, så det var ikke det. Jeg mista bare selvtilliten. Hvis du skal være skytter og nesten aldri få ballen og når du først får ballen så tror du ikke på at du treffer, så går det ut over prosenten og da er det en ond spiral.»

Stian spilte for Team FOG Næstved, et lag kjent for å hente inn masse importer.

«Det var veldig gøy utenfor. Vi bodde i en sånn seksmannsbolig. to amerikanere, to dansker, en fra Kroatia, så det var jævla gøy sosialt, men jeg var jo der for å spille basket ikke for å henge med gutta.»

Du er nå snart ferdig med studiene. Hva er planen etterpå?
«Jeg vet ikke helt. Når jeg tar master kan jeg jo se om det lar seg kombinere med noe jobb og utlandet, ta et år og prøve lykken. Nå som jeg er erfaren har jeg litt lyst til å sjekke hvordan det er. Fordi sist gang jeg var i utlandet var jeg ung og en rookie. Jeg visste ikke egentlig hvordan det var.»

Føler du at denne sesongen er veldig viktig for å vise at du har noe å gjøre på høyere nivå?
«Nei. Jeg føler jeg har vist det i mange sesonger nå. Statistikken min er god, men den teller jo ikke like mye på grunn av at nivået er lavere her. Men jeg har kontakter, så hvis jeg har lyst til det så tror jeg at jeg kan få sjansen et sted. Mathias Eckhoff har mye kontakter, så akkurat det har jeg ikke bekymringer for.»

«Det blir jo en helt annen tilværelse. Man må jo prestere og jobbe seg opp. Dominere på det neste nivået for å kunne komme seg videre og videre helt til man finner taket sitt.»

Noen kjepphester i norsk basketball – noe du ser som du skulle ønske du kunne endre på?
«Nei, det er treningsvaner på spillere. Det å gjøre moves begge veier. Når du kan det den ene veien må du lære deg å gjøre det den andre veien også, så du blir like god begge veier. Også er folk generelt dårlig på å trene riktig. Du er i hallen men du må jo effektivisere treningen din. Når du først trener må du prøve å tikke av «dette her er kjipt» før trening, så kan du tulle rundt etter trening. Trene på fotarbeid og trene kamplikt. Tenke over hva man gjør. Øve på de tingene man ikke er så god på. Man kan jo gjøre sinnssykt masse moves med stol osv, men som man ikke nødvendigvis gjør i kamp. Så som regel finner man ett move man mestrer også har man en counter til det om de tar det bort. Du trenger ikke noe mer enn det. Må ikke kunne 56 forskjellige moves. Hvis du har mismatch gjør du et move, og hvis de tar det bort så går du til counteren. Kyrie Irving-greia er unntaket. Finn et move som funker for deg og dyrk det.»

Stian Mjøs basketferdighetsvideoene kommer ikke med det første altså?
«Haha, nei, da ville jeg heller satset på Arne Ingebrigtsen. Man må vel bare se videoer og prøve forskjellige moves ut – er dette noe for meg? Også kan man finne ut om man skal beholde ting og satse på de. Noen jeg har sett på er Jimmer Fredette. Hvit og ikke så atletisk. Er ikke noe vits for meg å prøve å etterligne Russell Westbrook.»

Når lærte du deg å skyte?
«8., 9. klasse tror jeg at jeg fikk det skuddet. Jeg fikk et program av Mathias Eckhoff som jeg fulgte til U15, også etter det har jeg bare skutt mye. Nå har jeg jo endelig fått tilgang til Rykkinnhallen med skytemaskin og alt. Jeg har aldri skutt så mye som denne sommeren.»

Med kun 3 kamper igjen for Stian Mjøs denne grunnserien er det tydelig at å gi han nøkkelen til Rykkinnhallen og en skytemaskin har vært effektivt. Han snitter over 25 poeng og kriger med Nikolas Skouen om scoringstittelen i BLNO i år.

«Det har ikke skjedd så meget egentlig med tanke på meg og neste år,» sa Stian Mjøs da vi spurte han nå om planene har endret seg. «Akkurat nå fokuserer jeg på å fullføre årets sesong i stil og trener godt for å være i best mulig form før sluttspillet.»

«Samtidig skriver jeg masteren min og Trener 2-oppgaven min. Mye å gjøre for tiden med andre ord – men det er jo bare gøy. Jeg får ta hva som skjer neste år litt etter sesongen og sjekke status da. Er mye gøy som skjer fremover med tanke på BLNO og San Marino med landslaget.»

Stian Mjøs og Bærum Basket har tre kamper igjen denne sesongen før sluttspillet:

Hjemme mot Nidaros Jets søndag 11. februar.
Hjemme mot Asker Aliens tirsdag 20. februar.
Borte mot Tromsø Storm søndag 25. februar.

Fra 26. juni til 1. juli er det European Championship for Small Countries i Serravalle, San Marino. Da reiser Stian Mjøs og resten av Norges seniorlandslag for å møte Gibraltar, San Marino og Moldova i gruppe A.

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.