Første landslagsmesterskap siden 2012

Irland er vertsnasjon for EM for Small Countries. Fra venstre: Tina Stenerud Moen, Amanda Allen, Mina Marie Anglero og Emma Hergot under feiring av NM-seier med Ullern. Tina gjenforenes med Amanda og Emma under EM i Irland etter to år i Sverige. Foto: Marianne Stenerud. Redigering:  Emil Orvik Kollstrøm.


I går dro landslaget til Irland for å kjempe i Eurpean Championship for Small Countries.


EM-et i Irland er den første offisielle landslagsturneringen for kvinnelandslaget siden 2012 da de spilte i Nordisk Mesterskap i Rykkinnhallen. Laget fikk ikke muligheten til å delta på Universiaden i 2017. Laget dro til Hellas i september i fjor for å spille mot europeiske klubber som Olympiacos, Spartak Moskva og Györ fra Ungarn. Tina Stenerud Moen var en av spillerne som ikke kunne være med til Hellas på grunn av skade.

«De fleste på laget kjente jeg fra før og har enten spilt med eller mot nesten alle jentene. Vi har hatt mange samlingshelger sammen nå, så jeg føler at jeg har blitt litt mer kjent med alle egentlig», sa Moen om hvordan det har vært å bli kjent med spillerne. «Jeg er imponert over alle jentenes vilje og motivasjon. Jeg vet at flere inkludert meg selv har måttet ta roller som man ikke er vant med. At alle tar den utfordringen og ser positivt på sjansen til å utvikle seg er kult.»

Moen har spilt på Sveriges toppnivå i to år nå for Alvik Basket, men har slitt med skader i begge sesongene.

«Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre når det gjelder basket neste sesong, men jeg kommer til å bli i Stockholm. Jeg kommer antakeligvis til å ta avgjørelsen etter EM.»

Tina Stenerud Moen er landslagets mest rutinerte spiller med 51 kamper for Norge. Foto: Marianne Stenerud.

«Det som har vært bra med å spille i Sverige er at nivået er høyere, vi trener mer, og vi bruker mye tid på å scoute motstanderne. Jeg savner jo selvfølgelig likevel å spille med jentene i Ullern. Når man spiller sammen lenge og er gode venner av banen så blir det noe spesielt som ikke alle får oppleve. Derfor er det veldig gøy å bli gjenforent med mange av dem nå på landslaget.»

I oppkjøringen har landslaget hatt 5 samlingshelger siden mai.

«For det meste har det handlet om å få spilt mye sammen og å finne måter vi kan konkurrere på», svarte hovedtrener Gunnar Voigt Nesbø på spørsmål om hvordan laget har forberedt seg. «Landslagsprogrammet for seniorlandslagene har jo vært nede en stund, og dette har jo vært en start på noe som bør kunne bli bra om noen år.»

Hard konkurranse

«Konkurransen vår er ganske tøff. I vår pulje møter vi Irland, Kypros og Luxembourg», sa Nesbø om konkurransen. Irland har hatt et seriøst program de siste årene og Luxembourg er alltid med i EM-kvalifiseringer, noe som skulle tilsi at de ønsker å satse langsiktig. Kypros ser også ut til å ha en del spillere av høy kvalitet. I den andre puljen er blant annet Danmark, som nok også vil være veldig solide.»

«Den største utfordringen blir nok å spille mot lag og spillere som vi har veldig lite informasjon om på forhånd», sa Moen. «Men jeg vet at vi raskt kommer til å kunne gjøre justeringer om nødvendig.»

Hovedtreneren har nøkterne forventninger til resultater:
«Det er klart at vi ønsker å vinne hver kamp, men helhetlig handler ikke dette om antall kamper vunnet eller plassering i en turnering», sa Nesbø. «Dette er oppstart av seniorlandslag igjen, og et signal om at Norge ønsker å satse på en internasjonal arena i basketball. Det skjer ikke over natten, og deltakelse i denne turneringen er en start.»

Tuva Andersen angriper Amanda Allen på landslagssamling i Ørakerhallen. Foto: Marianne Stenerud.

«Dessverre er det et par spillere som har blitt skadet og er hindret fra å delta, men vi er sikre på at den troppen vi reiser med vil bite fra seg og ta i mot de mulighetene de får på banen», sa Nesbø.

Både Ingrid Sørtveit fra Ullern, og Mie Hoff som spiller i New York for Hofstra University, er ute med skade. Sørtveit ledet BLNO kvinner i effektivitet med over 20, var på 2. plass i poeng med 16.5 per kamp i tillegg til 4.6 returer og 2.6 assists per kamp denne sesongen.

Tropp og gruppespill

Norges gruppespillkamper:

Tirsdag 26. juni: Norge – Irland

Onsdag 27. juni: Kypros – Norge

Torsdag 28. juni: Luxembourg – Norge

Lagets assistenttrener er Ståle Frey. Troppen som er tatt ut er:

Katrine Fjærestad, Stevnsgade, Danmark

Severine Uggen, Sandvika

Martine Landström, Uppsala, Sverige

Stien Hoff Austgulen, Colorado State, USA

Emma Hergot, Broward University, USA

Jeanine Flaaten, Ullern IL

Tina Moen, Alvik, Sverige

Amanda Allen, Florida Tech, USA

Tori Halvorsen, Ullern IL

Ingrid Selvik, Asker Aliens

Vilde Tveito, Ulriken Eagles

Anna Hammer, Ulriken Eagles


Kurvball vil publisere reisebrev fra landslaget under mesterskapet.

mm

Forfatter: Emil Orvik Kollstrøm

Emil Orvik Kollstrøm er grunnleggeren av Kurvball. Han er medlem av NTNUI Baskets styre som Markedsføringsansvarlig, og spiller for NTNUI Priests. Emil studerer Informatikk ved NTNU i Trondheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.